Panorama


Tampereen huippunäkymät


Meillä Tampereella on Näsinneula, Torni ja Periskooppi, mutta on myös unohdettu helmi keskellä kaupunkia. Kolme vuosikymmentä aiemmin tunsimme sen ruokaravintola Hämeensiltana, myöhemmin se oli koko kansan humppapaikka, sittemmin Tähden myötä karaokea ja hieman ajankohtaisempien bändien keikkapaikkana, sitten tuli Naima-yökerho. Koskipuiston ja Hämeenkadun paraatipaikalla uljaana seitsemännessä kerroksessa seisoo Panorama. Oikea sekoitus sitä, mitä Tampere juuri tällä hetkellä tarvitsee – erinomaisilla puitteilla. 

Ravintolan taustalta löytyy yökerhojen isä Sedu Koskinen, joka viidenkymmenen viiden ravintolan kokemuksella ja tamperelaisin apuvoimin löysi mielestäni oikean tien ja idean. Ravintolapäällikkö Teemu Koskinen hyppäsi vuosien kokemuksella uuden haasteen eteen. Myös ravintolamaailman guru Mölli Mäkinen on kuvioissa mukana Hän tituleeraa itsensä taiteelliseksi johtajaksi eli yökerhotaiteilijaksi.

Huhtikuussa 2019 aloittanut Panorama teki sen, mitä olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Kaupungin upeimmalla paikalla seisovan ravintolan mustat ikkunateippaukset poistettiin ja ihmisille annettiin huikeat näkymät Tampereen keskustaan. Panoramasta näkee yllättävästi koko Hämeenkadun rautatieasemalta Keskustorille, koko Koskipuiston komeudessaan ja Ratinan koko loistossaan.

Panoraman idea on herkullinen. Tällä hetkellä se on auki perjantaisin ja lauantaisin iltapäivä neljästä aamuyön pikkutunneille. Parasta sen tarjonnassa on after work kello 19 asti. Edullista skumppaa ja viiniä, ja mikä mahtavinta, sopivan kokoisia tapas-annoksia. Duunipäivän päätteeksi on helppoa horjahtaa edulliselle, helpon hyvälle viinille sekä maistella jännittäviä makuja. 

Panoraman pääkokki Teemu Solapuro on kehitellyt monipuolisen tapasvalikoiman, josta varmasti löytyy kaikille sopivia annoksia moneen makuun. Tapas-lista elää kauden tuotteiden ja saatavuuden mukaan. Perusannokset ovat melko pysyviä, ja aina kannattaa kysyä päivän erikoisuutta. Hintakin on sopivan huokea pikkunälkään. Se ainakin on varmaa, että ainekset ovat aina tuoreita ja aitoja. Siitä vastaavat Solapuron suhteet lähituottajiin ja upeisiin ulkomaan kontakteihin. Solapuron aiemmat kokemukset perinteikkäiden tamperelaisravintoloiden keittiöissä takaavat ruoan korkean laadun. Teemu pystyy tarvittaessa hyppäämään myös avuksi baaritiskin taakse kaatamaan viiniä ja laskemaan bisseä. Suosittelen ottamaan hänen kanssaan juttutuokion, jos jätkän saatte kiinni. Intohimoinen ruokakeskustelu tuo veden kielelle.

Ravintolapäällikkö Teemu Koskinen sanoo, että koko ravintolan idea elää vielä näin alkuvaiheessa. Kaikki on vielä uutta ja koko ajan opitaan uutta. Pääasia on se, että henkilökunta on huippua. Tarkoitus on erottua ketjuravintoloista omalla, persoonallisella, tavalla. Sen ainakin takaa, Eveliina, pohjoisen valopilkku Tampereen ravintolaelämään. Tässä on sellainen mimmi, jota ei voi kuin kehua. Rautaiset hermot ja ainaista ihanaa iloa. Koskinen itse on valmis juoksemaan kaupasta raaka-aineita keittiöön, blokkaamaan, sekä vääntämään cocktaileja. 

Drinkkejä Teemu Koskinen kertoo listalla olevan viisi. Panoraman drinkkilistan keskiössä on talon oman juomasekoitukset, jotka valmistuvat nopeasti ja ovat maistuvia. Omaksi lempparikseni nousi ehdottomasti havuisen makuinen Panorama-gt, jossa yhtenä raaka-aineena on harvemmin käytetty Briottet Basil -likööri. 

After workin jälkeen Panorama muuttuu auringon laskiessa yökerhoksi ja dj-kopin valtaavat kaupungin parhaimmat deejiit (Riku Pentti, Mr Willy, Nilla, Linkku sekä Sam Boogie). Ikäraja 22 vuotta takaa sen, ettei teiniörvellystä ole luvassa, vaan tänne haluavat tulla trendikkäät ihmiset, jotka haluavat tulla näyttäytymään ja tulla nähdyksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ketään käännytettäisiin ovelta pois. Ravintola on luvannut näyttää useilta tv-ruuduilta niin lätkää kuin Euroviisutkin. Se, jos jokin tuo varmasti ulkonäkökirjoa ja rikkoo moodeja. 

Pikkuhiljaa Panoraman pienempi baarikin muuntautuu Ylämummoksi eli lätkäfanien unelmaksi. Hyvää bisseä ja tv-ruudut. Rekvisiitaksi saadaan hieman aiemmasta totuttua kamaa. Eli Saksan, Slovakian ja Kazakstanin pelipaitoja. Miksi? Teemu Koskinen selittää jääkiekkoa pelanneena mielellään syyn kysyttäessä. Täältä pikkubaarista on myös se yllättävä näköala suoraan Hämeenkatua kohti rautatieasemaa. Suosittelen käymään kurkkaamassa, kiinnostipa penkkiurheilu tai ei.

Kaiken kaikkiaan Panorama on täysin toimiva konsepti. Suosittelen täydestä sydämestä. Meikäläisen tuolta löytänee useasti after work tiimellyksestä. 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää