Downton Abbey


Yhtä laadukas leffa, kuin sarja


Itse olen tätä leffaa odottanut pitkään. Kun sarja loppui vuonna 2015. Elämään tuli tyhjiö. Yksi parhaista brittiläisistä tv-sarjoista koskaan. Suoraan sanottuna, jos et ole Downton Abbey -fani, unohda tämä arvio kokonaan, ja unohda koko leffa. Tämä on yksinkertaisesti pelkkä fanituote. Jos meinaat kuitenkin leffan mennä katsomaan, ja siitä pidät, huomaat pian katsovasi koko sarjan kuusi tuotantokautta. Leffa ei paljoa selittele, kuka kukin on, ja mitä aiemmin on tapahtunut. Siksi uuden tulokkaan aika voi käydä pitkäksi, muun yleisön naurahdellessa ja huokaillessa leffateatterin pimeydessä.

Itsekään en ihan kaikkea tapahtunutta muistanut sarjasta, tässä pitkän tauon aikana, leffan alkaessa. Mutta pian kartano käytävät ja keittiö taas muistuivat mieleen, ja nuo ikimuistoiset hahmot.

Elokuvaan on hienosti saatu mukaan muistaakseni kaikki päähenkilöt. Tai sitten joku on kirjoitettu niin taitavasti ulos, ettei sitä huomaa.

ON AIKA taas palata pikkukylään ja Downton Abbeyn ylä ja alaluokan kuhinaan. Elokuvan intro ja alkutekstit näyttävät kuinka kirje kulkeutuu perheen päälle herra Crawleylle. Viestissä ilmoitetaan, että itse kuningas ja kuningatar ovat tulossa kiertueellaan illallistamaan ja yöpymään Downton Abbeyhin. Tästä alkaa tietenkin muurahaispesämäinen kuhina yläkerrassa ylemmän väestön kesken, kuin myös tuttuun tapaan alakerrassa ja keittiössä sohellus palvelus, ja keittiöväen kesken. Vaikka kuningasperhe on tuomassa omat kokit ja palvelijat, silti aikaa juonitteluun riittää alemman kastin keskellä. Niin paljon tapahtuu, että jopa päähovi Carson, joka on jo vetäytynyt eläkkeelle, joudutaan ottamaan apuun tohinan keskelle.

Salamurhayritystä, romansseja, rakkautta, kieroilua, huumoria ja lopussa myös surullisia uutisia.

Niistä on Downton Abbey tehty.

LEFFA ON faneille tarpeellinen, ja onkin huikeaa saada jatkoa upealle tarinalle. Silti tämä olisi voinut yhtä hyvin olla brittiläiseen tv-sarja kulttuuriin olennainen perusjouluspesiaali, tai vaikka tuplajakso sarjassa. Toki kuva on kaunista ja tv-sarja tasoa parempaa. Näyttää siltä, että kaikki tutut näyttelijät ovat mielellään palanneet totuttuihin rooleihinsa. Huumoria on jopa enemmän kuin sarjassa, tästä vastaa vahvasti loistava Maggie Smith, jolle on annettu vieläkin piikikkäämpiä piiskansivallus repliikkejä. Elokuva vie tarinaa kivasti eteenpäin, mutta ei se leffana mikään mestariteos ole. Alunperin huhuttiin, että leffoja olisi suunnitteilla jopa kolme. Saapa nähdä? Itse ainakin mieluusti jatkoakin katsoisin. Sen verran heitettiin kuitenkin verkkoja ehkä tuleviin tapahtumiin.

Hyvä fanituote, ei niinkään kummoinen elokuva, mutta meille Downton-faneille rakastettavan tarpeellinen.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää