OD_D11_02783.RAF

Spiral: From the Book of Saw

3/5

KUVASSA: Chris Rock
Valokuva: Brooke Palmer
Nordisk Film

 

Kidutuselokuvien lempeämpi uusi alku

Kahdeksan erilaista Saw elokuvaa näyttivät, mitä mielenkiintoisemmin, miten ”peliä voi pelata.” Jokin tehtävä ratkaistavana, kaveri tai sukulainen uhrattava, jotta voi säilyä itse hengissä. Julmia mekaanisia kidutuslaitteita ja palapelimäisiä haasteista. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että Jigsaw niminen tappaja on täysin kuollut ja kuopattu?Ehkä?

UUSI ALKU on nimeltään Spiral. Etsivä Zeke (Chris Rock) saa uuden nuoren poliisipartnerin Schenkin (Max Minghella) kansaan selvittämään metron ohjaamon etuikkunaan lässähtänyttä, kielensä poikki purrutta uhrin mysteeriä. Samalla alkaa ilmestyä johtolangallisia paketteja, jotka vievät poliisipari pikkuhiljaa kohti syvenevää arvoitusta. Takaumissa kummittelee poliisien korruptiokuviot ja menneisyyden aaveet. Spiraali vaatii uusia uhreja kidutusvempaimineen ja tunnelma tihenee.

Jos pidit Saw elokuvista, tämä voi olla aika hurja harppaus erilaisuuteen. Nyt ei mennä ihan heppoisilla jatko-osien jatko-osa juonilla, vaan luodaan ihan uusi maailma. Toki alkuperäistä Saw touhua kunnioittaen. Pelkällä kidutuksella pelleillyä on jätetty vähemmälle, ja nyt pelataan enemmänkin trillerimäisellä juonella. 

Spiral elokuvasta tulee enemmänkin mieleen elokuvat Jäähyväiset tytöille, Luunkerääjä ja jopa Seven. Ihan viimeksi mainitun tasolle nyt ei kylläkään todellakaan päästä, mutta tämän tyyppinen tunnelma välittyy mustanpuhuvuudessaan. Toki hienosti ideoita lainaillaan alkuperäisestä elokuvasarjasta.

PÄÄPARI CHRIS ROCK ja Max Minghella toimivat hienosti. Joukkoon ujutettu Samuel L. Jackson tekee hyvinkin Samuel L. Jacksonmaisen piipahduksen leffassa isän roolissa. Itse asiassa alan olla kyllästynyt jo näihin hänen Jacksonmaisiin piipahdusmaneereihinsa. Antakaa nyt hemmetti tyypille joku isompi kunnon rooli, ettei tarvitse käydä muutamia minuutteja leffoissa pyörimässä.

Mukava tuttavuus on myös nuorena poliisipäällikön pestin saannella Marisol Nicholsilla elokuvassa. Topakka ja tiukka näyttelijä tekee elokuvan kovaan äijä ja poliisimaailmaan lisää kovuutta naiseudellisella täpäkkyydellään. 

EI NIINKÄÄN kauhua, vaan kivasti vaanivaa psykologista jännitystä, muutamalla inhokidutuksella. Mutta jopa herkempikin kauhuelokuvien katsoja sietänee tämän? Jostain syystä itse aavistin syyllisen turhankin aikaisin. Olisin mieluusti makustellut pidempäänkin jännitystä.

KAVERINI OLI samaisessa ensi-ilta näytöksessä oli sitä mieltä, että leffa oli turhaa toistoa mädistä poliiseista ja korruptiosta. Huomio huomioitu. Itse viihdyin. Toki tähtimäärään vaikuttanee myös se, että pääsin pitkästä aikaa oikeaan leffateatterin pimeyteen. Kyllä minä tälle mieluusti otan vaikka useammankin Spiral jatko-osan.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää