Come from Away

Arvio

Kuvassa Come From Away työryhmä.
Kuva: Kari Sunnari

Mitä tapahtuu, kun 11 000 asukkaan kanadalaiskaupunki saa yhtäkkiä odottamatta 8 000 vierasta ympäri maailmaa. Tampereen Työväen Teatterissa Suomen ensi-iltansa saava musikaali Come from Away kertoo 11.9. tapahtumista pienen Ganderin kunnan näkökulmasta.

Myönnän, että koitin kuunnella Come from Awayn kappaleita etukäteen Spotifysta. Biisit eivät ilman esitystä herättäneet juuri tunteita puolesta ja vastaan. Suoraan sanottuna menin aika takki auki esitykseen, jota tosin monet ennakoissa tai ensi-illassa nähneet minulle kehuivat. En tiedä mitä tapahtui – ehkä teatterin taika, mutta Come from Away oli tässä hetkessä juuri sitä mitä ihminen tarvitsi. 

Teoksena Come from Away onnistuu siinä, missä hirveän moni on viime aikoina epäonnistunut toistuvasti. Nimittäin kuljettamaan isoa joukkoa ihmiskohtaloita eteenpäin tarinassa katsojaystävällisellä tavalla, jossa hahmoihin ehtii samaistua ja ne eivät vaikkapa sekoitu keskenään. 

Näyttämöllä on iloa ja meininkiä, joka tuntuu olevan hanskassa – ei helvetillistä kaaosta ja älämölöä. Musiikillisille valinnoille löytyvät perustellut juuret Newfoundlandin syvän irlantilaisperinnön mukaan. Reipas irlantilaismeno ja kauniit balladit tasapainottivat tarinaa ja keventävät juuri sopivasti tunnelmaa ilman, että kompuroitaisiin melodraamaan. 

Tampereen Työväen Teatterin kokonaisuus nojaa ammattitaitoiseen ensembleen, jossa tuntuu jokaisella olevan juuri oikeankokoiset kengät. Vahvaa tulkintaa ja tunnetta sekä hyvää draamaa. Erityisesti Petra Karjalaisen, Nina Tapion ja Jonna Järnefeltin työ hahmojen takana loi raamit kokonaisuudelle, joka näyttelijätyön tasolla kulkee eteenpäin kuin kansainvälisten näyttämöiden teokset. Esityksessä Saska Pulkkisen tilalla oli understudy Leo Ikhilor, joka loisti roolissa – hänestä toivottavasti kuullaan vielä enemmän tulevaisuudessa! 

Musikaalin ohjaaja Samuel Harjanteen sanoin: 
– Come From Away ei ole vain yksi musikaali muiden joukossa. Se on ylistys ihmisyydelle, hyvyydelle ja lähimmäisen rakkaudelle.

Allekirjoitan Harjanteen sanat. Kaiken kaikkiaan tuntui, että näyttämöllä on hyvä energia ja se välittyi katsomoon saakka. Lämmin olo, ajoittaiset kyyneleet ja hymyn pilkahdukset syttyivät takarivissä saakka. 

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää