Yoko Tsuno: Vulcanuksen ahjo

Teksti ja kuvat: Roger Leloup
Suomentanut: Mirka Ulanto
Story House Egmont

Kuumaa laavaa ja sini-ihoisia muukalaisia

Ihastuttava, joka paikkaan nenänsä tunkeva Yoko Tsuno on täällä taas! Ja kun japanilainen tyttö tunkee nenänsä jonnekin, mystinen seikkailuhan siitä totta kai seuraa.

Tällä kertaa Yoko saa kuulla, että Karibianmerellä sijaitseva porauslautta on porannut tiensä outoon materiaaliin. Samaista materiaalia käyttävät myös Yokon hetki sitten (Ai miten niin hetki sitten? Selitys alempana) tapaamat Vinealaiset, sini-ihoiset avaruusolennot.

Yhdessä Vicin ja Polin kanssa Yoko lähtee reissuun, joka vie hänet maan alle, kuumien laava-altaiden äärelle. Siellä Vinealaiset ovat jakautuneet kahteen eripuraiseen leiriin. Toista johtaa vallanhaluinen Karpan ja toisella puolella on Yokon vanha tuttu Khany. 

Yokon on estettävä katastrofi, joka voisi tuhota suurimman osan maapallosta. Luvassa mielenkiintoista Vinealais-tekniikkaa, outoja suunnitelmia, ja paljon kuumaa sulaa laavaa.

Tämä on alunperin siis Yoko Tsunon kolmas seikkailu. Tätä ennen alkuperäisesti on julkaistu Matka maan uumeniin, ja Paholaisen urut. Eli hän on kohdannut Khanyn ja muut Vinealaiset vasta yhden kerran. 

Suomessahan näitä albumeita on julkaistu aika sikin sokin ja milloin mitenkin. Tämäkin seikkailu (alunperin julkaistu 1974) on julkaistu Suomessa ilmestyneessä Non Stop (75-79) lehdessä vuonna 1975 sen numeroissa 6–9. Ja pakko tunnustaa, että minäkin tämän seikkailun, tai ainakin muutamia ruutuja muistan lapsuuteni ajoilta, kun jonkun isomman pojan Non Stop lehtiä 70-luvun loppupuolella selailin. 

Aiemminkin Yoko kritiikeissäni olen pohtinut, että pidänkö enemmän näistä scifiseikkailuista Vinealaisten kanssa, vaiko enemmän Yokon maanläheisimmistä etsivä seikkailuista? Yleensähän Leloup teki joka toista vuorotellen. 

Tämä kuuma laavaseikkailu on kuitenkin täysin taattua Yoko-kamaa. Intensiivinen, hauska, ennalta arvattavakin, jännittävä ja mukaansa tempaava.

Mutta vaikka tarinana ei ehkä Yokon parhaita seikkailuja, niin jälleen kerran Leloupin uskomattoman tarkka piirosjälki vangitsee lukijansa, nenä kiinni sarjakuva-albumiin. 

Jännityksellä jäämme odottamaan Story House Egmontilta seuraavaa Yoko Tsuno seikkailua. Tässä välissähän saamme jopa aika piankin uuden Asterix-albumin. Eli palaamme viimeistään sen merkeissä näihin asioihin. 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää