Kostajat: Krii-Skrull-sota

Tarina: Roy Thomas
Kuvitus: Neal Adams ja John Buscema
Story House Egmont

Jykevä klassikkopaketti

Mainio 130 sivuinen sarjakuvaklassikko.

Alunperin tämä tarina kokonaisuus on julkaistu 70-luvulla. Ja Suomessakin aiemmin Sarjakirja nro 105:ssä, tosin mustavalkoisessa muodossa. Nyt kuitenkin teos nähdään värikkäänä upeana painoksena. Onneksi kirjaan on laitettu tehokas prologi, että tiedetään missä mennään ja miten.

Aikoinaan Ihmenelosten hypnotisoimat ja lehmiksi (kyllä!) muuttuneet skrullit heräävät vuosien jälkeen maapallolla takaisin skrulleiksi. He ottavat Ihmenelosten muodon, ja joutuvat kahinoihin Kostajien kanssa. 

Superskrulli, jolla on kaikkien Ihmenelosten voimat, vangitsee Elohopean ja Purppuranoidan sekä Krii rotua olevan Mar-Vellin. Hän kuljettaa heidät kotiplaneetalleen Andromedan galaksiin. Kaikesta tästä seuraa lopulta se, että Skrullit ja Kriit ovat sodassa toisiaan vastaan. Toki Kostajat ovat mukana kahakoissa.

Lisäksi muissa sivujuonissa kohdataan Epäinhimillset, Mandroidit, Rick Jones ja jopa Annihilus, sekä monia muitakin klassikkohahmoja.

Tarinan juoni on suorastaan ähkyisä. Se sisältää monia polkuja sinne ja tänne, pitäen kuitenkin pääosassa nimen omaan Skrullien ja Kriiden välisen vihanpidon. Jotenkin loppuratkaisu kyhätään kasaan hieman turhankin nopeasti. Alunperin tarina on julkaistu Kostajien lehdissä 93–97.

PÄÄKUVITTAJANA ON toiminut herra klassikko Neal Adams. Jonkin verran tunnistaa myös John Busceman yhtä tunnistettavan kuvitustyylin. Alansa maestroja kumpainenkin. Jos siis klassikoista pitää?

Hieman ihmettelen, onko tällaiselle vanhahtavalle tarinalle tarpeeksi lukijakuntaa? Vai olisiko sittenkin ollut mielekkäämpää heittää markkinoille joku vähän modernimpi Kostajat-seikkailu?

Oli niin tai näin, on aina hienoa kun jotain Marvelia julkaistaan Suomeksi. Liikaahan näitä ei missään nimessä ilmesty. Ja olisikohan vihdoin aika saada vaikkapa jotain Ryhmä-X:ää julkaisuun? Vink vink.

Mutta klassista ja hyvää sarjakuvaa tämä siis on. Toivottavasti lukijat löytävät tämän. 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää