Veuve Clicquot avasi vedenalaisen viiniholvin Ahvenanmaalle – katso video

Ahvenanmaan aluevesiltä lokakuussa 2010 löydetty hylky on inspiroinut ranskalaisen samppanjatalo Veuve Clicquot’n rakentamaan hylyn löytöpaikan läheisyyteen kokeellisen vedenalaisen viiniholvin.

Hylystä nostetut 200 vuotta vanhat samppanjapullot olivat yllättäen juomakelpoisia ja niiden ikääntymisprosessi oli edistynyt pitkälle. Tästä syystä asiantuntijat uskovat, että Itämeressä on poikkeuksellisen hyvät olosuhteet samppanjan säilymiselle: pimeää, tasainen lämpötila ja alhainen suolapitoisuus.

Löytö tarjosi Veuve Clicquot’lle ainutlaatuista materiaalia tutkimusprojektiin, jota nimitetään Cave in the Sea -projektiksi, eli Merikellariksi.

Holviin sijoitetaan valikoima Yellow Label ja Vintage Rose 2004 -viinejä.
Holviin sijoitetaan valikoima Yellow Label ja Vintage Rose 2004 -viinejä.

Veuve Clicquot tarkkailee Merikellarissa viidenkymmenen vuoden ajan samppanjan ikääntymistä kontrolloiduissa olosuhteissa. Holviin, 40 metrin syvyyteen, 4 asteen lämpötilaan ja 5 baarin paineeseen sijoitetaan 350 pullon valikoima Yellow Label ja Vintage Rose 2004 -viinejä. Tarkoitus on noutaa pulloja holvista tasaisin väliajoin ja verrata niiden sisältöä kaksoiskappaleisiin, joita säilytetään viinikellarissa Reimsissa.

Ensimmäiset samppanjapullot laskettiin Merikellariin hieman ennen juhannusta.

Veuve Clicquot on ollut alusta asti mukana Ahvenanmaan samppanjapullojen nostamisessa sekä niiden alkuperän ja alkuperävuoden selvittämisessä. Vasta pullojen nostamisen jälkeen kuitenkin paljastui, että nostetuista 168 samppanjapullosta 47 oli Veuve Clicquot’n samppanjatalon omia pulloja, joiden sisällöstä saatettiin yhä maistaa raikkaita, hedelmäisiä kukkaissävyjä.Hyvin painetta kestäneet pullot onnistuttiin ajoittamaan vuosien 1839 ja 1841 välille.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää