Kuva: Charlotte Estman-Wennström, Helsingin Kaupunginteatteri

Miten menestyä vaivatta liike-elämässä

Musikaalikomedia Miten menestyä vaivatta liike-elämässä avasi Helsingin Kaupunginteatterin syksyn suurella näyttämöllä.

Näyttävä suurmusikaali perustuu Stephen Meadin How to Succeed in Business Without Really Trying teokseen. Jo vuonna 1961 kantaesityksensä saanut klassikko vie katsojat kuusikymmenluvun Mad Men -henkiseen yritysmaailmaan, jossa kilpailu ja hyvä veli -suhteet kukoistavat.

Miten menestyä vaivatta liike-elämässä kertoo nuoren J. Pierrepont Finchin kunnianhimosta, joka kuljettaa postipojaksi pestautuneen urakiipijän huimaa vauhtia ylemmäs aina kohti Globaalit pakettinappulat -yhtiön johtoporrasta. Antti Langin esittämä Finch on täynnä nuoruuden intoa ja naiiviutta, mutta maustettuna pienen pienellä määrällä manipulointitaitoja. Toisaalta hahmo ärsyttää besservisseriydessään ja toisaalta liikuttava aito into laittaa katsojan toivomaan Finchin menestystä. Keinot yhtiön valtahierarkiassa kiipimiseen nuorukainen kaivaa bisnesmaailman selfhelp-oppaasta.

Mutkia matkalla aiheuttaa yhtiön johtajan (Esko Roine) siskonpoika Bud Frump (Iikka Forss), joka yrittää keinolla millä hyvänsä hidastaa raketin lailla urallaan etenevää Finchiä. Romanssi tietenkin kuuluu kuvaan ja rakkaus syttyykin ensisilmäyksellä yhtiön sihteerin, Rosemaryn (Anna Victoria Erikssonin) kanssa. Suorastaan mahtipontisten pääroolien ohella raikkaita tuulahduksia tuovat Kaisa Mattilan esittämä johtajan rakastajatar, joka päästelee suustaan lausahduksia, jotka ovat kuin suoraan Feissarimokista sekä Raili Raitalan esittämä suorasanainen Rosemaryn ystävätär.

KEPEÄ JA VIIHDYTTÄVÄ musikaali pyörii näyttämöllä kuin öljytty kone. Näyttelijöiden, tanssijoiden, kuoron ja orkesterin ajoitus on täsmällistä ja lumoavan sujuvaa yhdessä näyttävien lavasteiden kanssa. Ennen väliaikaa painopiste tuntuu olevan musiikissa ja näyttävissä show-numeroissa, joissa niin laulu kuin tanssikin pääsevät valokeilaan. Silti tulee tunne, että huippunopeutta ei ole saavutettu. Jälkimmäinen osuus kiihdyttääkin tuotannon täyteen nopeuteen. Tarina viedään vauhdilla kohti loppua ja sivujuonet kurotaan kiinni. Screwball-henkiset nopeat sanailut hauskuuttavat yleisöä. Kokonaisuudessaan niin laulut kuin huikeat koreografiat saivat raikuvia aplodeja läpi esityksen, eikä suotta, niin upeita ne olivat.

Miten menestyä vaivatta liike-elämässä  tuo lavalle Broadwayn kulta-ajalle tunnusomaista musiikkia, meheviä big band -tyylittelyjä rikastettuna jazz-vivahteilla. 14-henkisen orkesterin kapellimestarina toimii Risto Kupiainen.

Frank Loesserin säveltämä ja sanoittama Miten menestyä vaivatta liike-elämässä sai vuonna 1961 kantaesityksensä ja keräsi sekä Tony että Pulitzer -palkinnot. Broadwayllä rooleissa on nähty esimerkiksi vuonna 1995 Hollywood-tähti Matthew Broderick ja Will and Gracesta tuttu Megan Mullally. Vuonna 2011 pääosassa oli Harry Potter -tähti Daniel Radcliffe. Suomenkielinen kantaesitys nähtiin vuonna 1971 Helsingin Kaupunginteatterissa, jolloin pääroolissa nähtiin nuori Vesa-Matti Loiri.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää