Nyhtöpossua ja duchesse-perunoita

Nyhtöpossu on lempeässä lämmössä valmistuva herkku, jota voi valmistaa isommallekin joukolle helposti. Duchesse-perunat ovat juhlava vaihtoehto perinteisille perunalisukkeille. Valmiiksi paistetut duchesset ovat myös pakastettavissa myöhempää herkuttelua varten.

Nyhtöpossu, 2–3 annosta

500 g kassleria (tarkkaile palvelevien lihatiskien tarjouksia)
2 murskattua valkosipulin kynttä
1/3 tl kuivattua chiliä (esim. cayenne)
1 tl paprikajauhetta (esim. savupaprika)
1–2 tl suolaa
2 dl barbeque-kastiketta (esim. Saarioinen Memphis Smoky)

Aseta liha muovipussiin ja lisää mausteet sekä puolet barbequekastikkeen määrästä. Sulje pussi ja painele mausteet tasaisesti lihan pintaan. Anna kasslerin marinoitua jääkaapissa noin 12 tuntia, esimerkiksi yön yli.

Ota liha huoneenlämpöön ennen paistamista ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista lihaa uunin keski- tai yläosassa aluksi noin puoli tuntia, jotta liha saa kauniinruskean pintavärin.

Kääri liha folioon ja laita liha uunin keskiosaan. Laske lämpötila 125 asteeseen ja paista lihaa neljä tuntia. Liha on valmista, kun se hajoaa helposti. Nyhdä kassler kahden haarukan avulla säikeiksi. Nosta nyhdetty liha uunivuokaan ja kaada sekaan folion sisälle valunnuta paistoneste ja lisää barbequekastike. Kypsennä 225 asteessa vielä vartti, jotta lihan pinta karamellisoituu.

Duchesse-perunat, 2–3 annosta

500 g jauhoisia perunoita (esim. rosamunda)
1 kananmunan keltuainen
0,5 dl kermaa
2 rkl voita
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus valkopippurijauhetta (halutessa)
tuoreita yrttejä (esim. persiljaa)

Aloita perunoiden valmistelu, kun nyhtöpossu on ollut uunissa noin kolmisen tuntia. Kuori ja keitä perunat kypsiksi suolavedessä. Soseuta perunat perunasurvimella, sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Sekoita soseeseen keltuainen, voi ja mausteet. Lisää aluksi noin puolet kermasta ja lisää tarvittaessa. Soseen tulisi olla huomattavasti perunamuusia jämäkämpää, mutta kuitenkin tarpeeksi notkeaa pursotettavaksi.

Käytä pursottamiseen muovista kertakäyttöistä pursotinpussia sekä isoa pursotustyllaa. Duchesse-perunoiden pursottamiseen soveltuu parhaiten avoin tähtitylla. Kuvan perunat on pursotettu tyllalla, jonka pursotuspää on halkaisijaltaan noin 12 mm. Mikäli pursottamisen ei tunnu ommimmalta jutulta, niin massasta voi muotoilla sopivan kokoisia palleroita kahden ruokalusikan avulla.

Paista duchesse-perunoita uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ruusukkeet ovat saaneet hieman väriä. Tarjoa kuumina mielellään heti paiston jälkeen. Perunat voi sivellä voisulalla ennen tarjoilua.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää