Creed: The Legacy of Rocky

Rockyn tarina saa re-boottauksen ja vanha kehäraakki on valmis siirtymään syrjään

En itse ole urheiluelokuvien ystävä ja varsinkin nyrkkeily kaikessa brutaaliudessaan ei varsinkaan kuulu lempi lajeihini. On tässä muutama Rocky-elokuvakin jäänyt välistä matkalla näkemättä, mutta uusin leffa kyllä piti kiitettävästi hereillä ja jaksoi innostaa katsomaan loppuun asti.

Liekö sitten päivitetty tyyli, rap ja elektromusiikkeineen ja tuoreine näyttelijäkasvoineen auttanut, ja kyllähän siellä ne mahtipontiset alkuperäisten leffojen musiikkipläjäyksetkin raikuivat. Eye of the Tigeria sentään en leffan soundtrackilta bongannut.

JUONI ON aivan liian ennalta arvattava ja täynnä jenkkiläistä patrioottimeininkiä, mutta kaipa se tällaiseen viihteeseen kuuluukin. Nyt ollaan kuitenkin henkilöt ja tapahtumat päivitetty totaalisesti. Musta päähenkilö ja ghettomaisuus huokuu läpi. Rocky Balboan vanhan vastustajan Apollon syrjähypyn tulos Adonis Creed haluaa isänsä kaltaiseksi nyrkkeilijäksi.

Ja suostuttelun jälkeen hän saa itse Rockyn ottamaan itsensä siipiensä suojaan. Sitten juostaan hupparissa lenkkeillen pitkin Philadelphian katuja, varjonyrkkeillään ja hypätään narua. Itse Rockyn antaen sivusta ohjeita ja kannustusta pääasiassa sanomalehteä lukien, tai kahvia juoden, mutta silti isämaisen sydämellisesti.

Lisänä jopa aika teinimäinen lisäjuoni naapurin tytöstä, jonka sydämen päähenkilömme haluaa valloittaa.

Kliimaksissa sitten nähdään sankarimme putkahdettua yllättävän nopeasti maineeseen ja kunniaan,  suuri ottelu Liverpoolin kovaa kundia ”Pretty” Ricky Conlania (pelottava katseinen aito nyrkkeilijä kaikkine Liverpool aksentteineen Tony Bellew) vastaan.  Ja onhan itse Rockyllakin siinä sivussa oma kamppailu voitettavanaan.

KAIKKINE kliseineen leffa kyllä toimii. Ainakin varmasti uusille nuoremman sukupolven katsojille, joita tässä selkeästikin yritetään vikitellä. Vanhoille Rocky faneille tämä voi tuntua aika kuralta. Näin väittäisin.

Vaikka itse Stallonekin leffassa on hyvin paljon esillä ja hänelle on kirjoitettu elokuvan kaikki nasevimmat ja humoristisemmat repliikit, tulee väistämättä mieleen muutama muukin rooliensa vanki. Esimerkiksi Schwarzenegger uusimmassa Terminatorissa ja Ford uudessa Star Warsissa.

Nuoret rakastavaiset vetävät roolinsa hyvin. Creedin roolissa Michael B. Jordan on kasvattanut lihaksiaan vielä enemmän sitten Fantastic Fourin Liekin roolin ja pääasiassa tv-sarjoissa pyörinyt Tessa Thompson on uskottava ja raikas tyttöystävän roolissaan.

Ja pienen mutta liikuttavan roolin tekee Bill Cosby Shown äidin roolista tuttu Phylicia Rashad. Tätä naista näkisi ehdottomasti valkokankaalla useamminkin ja isommissakin rooleissa.

NÄIN MELKEIN neljäkymmentä vuotta ensimmäisen Rocky elokuvan jälkeen olikin jo ehkä aihetta aloittaa tämä(kin) elokuvasarja uudelleen. Kyllä tälle varmasti katsojia ja jatko-osia riittää. Yhden ilmeen Stallone toivottavasti osaa kunnioittaa jättämäänsä perintöä ja jättäytyä tässä vaiheessa kehästä pois.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää