Kurkista kuohuviinin saloihin ja nauti


Kesän juhlat ovat taas edessä ja niitä juhlistetaan kuohuviinillä. Kuohujuomien laajasta suvusta jokainen löytää omaan makuunsa ja kukkarolleen sopivat juomat.


Oma kuohuva suosikki löytyy vain kokeilemalla. Valitettavan harvasta paikasta löytyy laajaa samppanja- tai kuohuviinivalikoimaa laseittain. Jos tällainen maistelumahdollisuus messuilta tai samppanjabaarista löytyy, tilaisuuteen kannattaa ehdottomasti tarttua. Viineissä todellakin on eroja!

Aloietetaan makeudesta. Skaala yltää erittäin kuivasta (extra brut) makeaan (doux). Joidenkin mielestä helpoin on  puolikuiva (demi-sec), mutta yleensä kuivempia arvostetaan enemmän. Yleisin samppanja on täysin kuiva (brut). 

Samppanja on kuohujuomien aatelia. Sitä saa valmistaa vain Champagnen maakunnassa Ranskassa ja tietyllä vanhalla menetelmällä. Samppanjatalojen huipputuotteita kutsutaan nimellä Cuvée de Prestige, ne ovat todellisia luksussampanjoita ja sen näkee myös hinnassa.

NV ELI NON VINTAGE-samppanjat löytyvät hintahaitarin toisesta päästä. Nämä vuosikerrattomat vakiosamppanjat ovat  samppanjatalojen tuotannon ydin. Siksi sen tyylin ja laadun on tärkeää pysyä muuttumattomana vuodesta toiseen. Tämä saadaan aikaan sekoittamalla useiden satovuosien viinejä.

NV-samppanjat ovat hinnaltaan järkeviä ja laadultaan yleensä vähintäänkin hyviä. Omia suosikkejani ovat esimerkiksi hapokkaan sitruksinen Laurent-Perrier Brut L-P NV (Alkon hinta 44,90 €, Viking Linellä taxfree-hinta 29,90 € ja alkukesän tarjous 26,90 €) ja klassisen tasapainoinen Charles Heidsieck Brut Réserve (Viking Linen kanta-asiakashinta 29,90 €, Alkon hinta 49,90 €). Kumpikaan samppanjataloista ei ole muodikkain tai tunnetuin tai arvostetuin, joten hinta-laatu-suhde on erinoimainen.

 

Kuohuva juoma tekee juhlasta pari astetta paremman.
Kuohuva juoma tekee juhlasta pari astetta paremman.

 

MONET OVAT sitä mieltä, että hyvä cava on huonoa samppanjaa parempaa. Ja cava siis on espanjalaista kuohuviiniä, joka valmistetaan perinteisellä samppanjamenetelmällä. Cavat ovat hinnaltaan edullisia ja laadultaan parhaimmillaan aivan erinomaisia.

Aina luotettava cava-talo on Codorníu, jonka sortimentista kannattaa ottaa kokeiluun vaikka 1551 Brut (Viking Line 6,90 €) tai Codorníu Selección Raventos Cava Brut (Alko 12,99 €).

 

Ja tässä vielä kolme vinkkiä parhaaseen kuohuvaan nautintoon.

1. Nauti kuohuviini reilusti viilennettynä. Kuohuviinit ovat parhaimmillaan 6-8-asteisina. Juoma kannattaa jäähdyttää jopa tätä viileämmäksi, sillä se lämpenee nopeasti lasissa. Jääkaappilämpötila on kelpo vaihtoehto. Älä kuitenkaan yritä pikajäähdyttää pulloa pakastimessa. Jääkaapissa pullo vaatii nelisen tuntia viilenemiseen.

Kannattaa muuten huomata, että sama ”mieluummin liian kylmää” -sääntö sopii  useimpiin muihinkin viineihin ja samasta syystä: ne lämpiävät nopeasti lasissa. Jos joku vielä juo punaviininsä ikivanhan ohjeen mukaan ”huoneenlämpöisenä”, suosittelen ehdottomasti jääkaappikäyntiä ja noin 15 asteen lämpötilaa. Sekä normaali huoneenlämpö että viinitkin ovat muuttuneet menneistä vuosikymmenistä.

2. Aloita parhaasta. Jos illan aikana on tarkoitus juoda useita erilaisia kuohareita, kannattaa aloittaa parhaasta (vaikkapa aidosta samppanjasta) ja jatkaa siitä tavallisempiin (esimerkiksi espanjalaiseen cavaan). Ensimmäisten lasillisten kohdalla makunystyrät ja aistit ovat herkimmillään. Ja mitä enemmän alkoholia elimistössä on, sitä vähemmän juoman nyansseihin kiinnittää huomiota.

3. Pidä huolta kuplista. Kuohuviinin juttu on kuplissa, ikävä kyllä ne eivät säily teräkunnossa pitkään pullon avaamisen jälkeen. Mitkään lusikkakonstit tai muut perimätiedot eivät auta, ainoa keino tekohengittää kuohuvaa on estää ilman pääseminen avattuun pulloon. Kaupoista löytyy muutama erilainen korkkivempain juuri tähän tarkoitukseen, niiden avulla avattu pullo pysyy juomakunnossa vuorokauden verran.

Toinen keino on ostaa sopivankokoisia pulloja. Normaalin 75 senttilitran pullon lisäksi tarjolla on suppeahko, mutta kohtuullinen valikoima 37 ja 20 senttilitran pulloja.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää