Pelago syntyi rakkaudesta lajiin


Helsinkiläinen Pelago tekee polkupyöriä suurella intohimolla. Kaiken takana on kolme sanaa: Firmitas – Utilitas – Venustas,  kestävyys, käytettävyys ja kauneus.


Joskus jutut pitää aloittaa tunnustuksella. Olen pitkään haaveillut siitä, että jonain päivänä hankin itselleni Pelagon. Kulkuvälineen,  jonka haluan omistaa ja josta olen ylpeä. Esineen, joka on kaunis, tarkoituksenmukainen ja toimiva.

Olen hivenen kateellisena katsellut kavereideni Pelagoita. Olen hipelöinyt Cartelissa Tampereella harvinaista Pelago x Makiaa, sen mustia putkia ja ruskeaa Brooks-satulaa. (Ja saanut kauppiaalta enemmän tai vähemmän suoria vihjauksia sen poistamisesta myynnistä.)

 

PELAGON TARINA  ALKOI, kun veljekset Timo ja Mikko Hyppönen perustivat firman vuonna 2009. He jättivät graafisen alan ja ryhtyivät valmistamaan tyylikkäitä ja käytännöllisiä polkupyöriä. Kirkkaimpana mielessä oli pyöräilijä ja hänen tarpeensa.

”Meillä molemmilla oli intohimo pyöräilyyn. Pelagon perustaminen oli luonnollinen päätös, sen taustalla oli pitkä, jo opiskeluaikoina alkanut polku”, Timo muistelee.

”Tuntui siltä, että oma näkemys oli niin vahva, että se oli helpompi toteuttaa omassa firmassa, tehdä kaikki nollasta alkaen itse. Saada mahdollisuus toteuttaa omaa näkemystä.”

Taustalla oli oma kiinnostus pyöräilyyn monelta kantilta: kaupunkipyöräilyyn, retkipyöräilyyn, pyörämuotoiluun…

”Halusimme kehittää siltä pohjalta koko toimintaa ja firmaa. Mikolla oli ehkä enemmän kiinnostusta ja osaamista teknisiin ja muotoilullisiin seikkoihin. Minä lähestyin pyöräilyä myös  kaupunkikulttuurin ja ympäristön näkökulmista, siitä, miten pyörä on käytännönläheinen työkalu liikkumiseen.”

PELAGON PYÖRÄT on suunniteltu erilaisille käyttäjille ja erilaisiin tarpeisiin. Kaupunkiympäristö on yksi avainsanoista, mutta mallisto toimii myös mukulakivien ja ruutukaava-alueen ulkopuolella.

”Meillä oli näppituntuma siitä, mitä tehdään. Tällaisista pyöristä tykkäsimme itse ja niille oli tilaa markkinoilla.”

”Suurin asiakaskuntaamme ovat ehkä 25-40-vuotiaat kaupunkilaiset, mutta teemme niitä kaikille. Pyöriä käytetään pääasiassa kaupungissa, osa malleista on suunniteltu matka- ja maantiepyöräilyyn sopiviksi.”

”Tavoite on tarjota kaikille hyvä pyörä, sellainen, joka kestää käytössä ja katukuvassa pitkään”, Timo sanoo.

Hänelle pyöräily on erinomainen tapa liikkua paikasta toiseen. Siihen liittyy kaupunkikulttuuri, ekologisuus ja kestävyys. Hyvä fiilis ja intohimo.  Sama henki kuvaa koko yhtiötä.

”Koko henmilökuntaa  yhdistää rakkaus lajiin. Emme olisi tässä jos tätä tehtäisiin pelkästään bisneksen tähden.”

Pelago esitellään myös Sol Local Heroes -dokumenttisarjassa. Sarja kertoo ihmisistä, jotka ovat tehneet rohkeita valintoja elämässään, se antaa mahdollisuuden tutustua luovien ja taitavien yrittäjien tarinoihin. Dokumentin näet täältä.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää