Matti Laine KIRKA – Surun pyyhit silmistäni Ensi-ilta 2.2.2017 Peacock-teatterissa Rooleissa KIRKA – Kalle Lindroth / Heikki Ranta, Sami Hokkanen / Juha Lagström, Rauno Ahonen, Jon-Jon Geitel, Sari Haapamäki, Sofia Hilli, Kirsi Karlenius, Petrus Kähkönen, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Vappu Nalbantoglu, Unto Nuora, Emilia Nyman, Sami Paasila, Tiina Peltonen, Raili Raitala, Inka Tiitinen, Marjut Toivanen, Mikko Vihma, Sonja Arffman, Nomi Enckell, Jaakko Hellsten, Rosa Herpiö, Saara Kaskilahti, Paulus Kähkönen, Petteri Lassila, Vera Lillqvist, Taneli Läykki, Alvari Stenbäck Ohjaus Kari Rentola Koreografia Mindy Lindblom Kapellimestari Risto Kupiainen Lavastus Antti Mattila Puvut Elina Kolehmainen Valosuunnittelu William Iles Äänisuunnittelu Aleksi Saura, Janne Brelih Naamiointi ja kampaukset Henri Karjalainen, Anu Laaksonen, Jaana Nykänen, Aino Hyttinen Kuvassa keskellä Heikki Ranta Kuva © Tapio Vanhatalo

Kirka – Surun pyyhit silmistäni


Helsingin Kaupunginteatterin Kirka – Surun pyyhit silmistäni on musiikkiteatteriuutuus, joka pohjautuu laulaja Kirill ”Kirka” Babitzinin (1950-2007) elämään. Kirkan ura herää uudelleen eloon Peacockin lavalla Matti Laineen kirjoittamana näytelmänä, jonka on ohjannut Kari Rentola.


Näytelmä avaa Kirkan elämää ja uraa 1950-luvun lopulta aina lähes 90-luvun alkuun saakka. Tarinaa siivittävät Kirkan ikivihreiksi muodostuneet hitit, kuten Hetki lyö, Leijat, Daa-da daa-da, Hengaillaan ja Surun pyyhit silmistäni. Kalle Lindrothin kanssa Kirkan roolissa vuorotteleva Heikki Ranta ainakin esitti kappaleita vahvalla karismalla ja sellaisella uskottavuudella, että katsojan täytyi hieraista silmiään ja höristellä korviaan. Tulkinta on vahvaa ja tekee kunniaa Kirkan persoonalliselle äänelle. Kirka on palannut lavalle!

Kirka – Surun pyyhit silmistäni on musiikkiteatteriviihdettä parhaimmillaan. Jouhevasti eteenpäin kulkeva tarina ei kyseenalaista tai alleviivaa artistin edesottamuksia vaan rullaa tarinaa eteenpäin neutraalisti ja musiikki edellä. Itse olen 80-luvun lapsi, enkä tunne Kirkan uran alkuvaiheita, joten vaikkapa Dannyn rooli Kirkan uralla tai suhdesotkut paljastuivat minulle näytelmän myötä.


Katso videolta miten upeasti Kirka-tähdet Kalle Lindroth ja Heikki Ranta vetävät Leijat-kappaleen.

Kirkan veljen, Sammyn roolissa vuorottelevat Sami Hokkanen ja Juha Lagström ja Muskana nähdään muun muassa  Vampyyrien tanssissa ihastuttanut Raili Rantala. On suorastaan sääli, miten pieneen osaan hahmot  näytelmässä jäävät, sillä myös heidän musiikkia, varsinkin näiden näyttelijöiden tulkitsemana, olisi ollut ilo kuulla.

Dannyn roolissa nähdään Jon-Jon Geitel ja Remuna Petrus Kähkönen. Molemmat vetävät roolinsa vahvalla ammattitaidolla, mutta ehkäpä käsikirjoitus ja ohjaus tekivät hahmoista hieman ohuen karikatyyrimäiset.

Kirka – Surun pyyhit silmistäni on laadukasta musiikki-iloittelua Peacock-teatterissa. Näytelmä ihastuttaa ja tuo nostalgisia muistoja Kirka-faneille ja meille, jotka emme ole kokeneet Suomi-iskelmän kultavuosia, näytelmä avaa tämän merkittävän kotimaisen artistin historiaa. Pelkistetty tuotanto tuo iskelmälegendan keskiöön – lavastus, valot ja puvustus tekevät tilaa Kirkan hahmon luontaiselle karismalle ja intiimi Peacock soveltuu näytelmälle täydellisesti.

Näytelmä ei aivan yllä samalle tasolle mitä Helsingin Kaupunginteatterissa on totuttu viime vuosina näkemään, mutta teos on silti oikein viihdyttävä katsaus kotimaiseen iskelmäkulttuuriin.

 

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää