Get Out


Uusi idea, josta kuultaa vanhaakin läpi ahdistaa katsojaa sopivasti


Jos tällainen elokuva olisi tehty kymmenisen vuotta sitten, se olisi laitettu pannaan rasistisuuden vuoksi. Itsekin pyydän anteeksi, jos käytän vääriä termejä. Nyt kuitenkin aika on toinen ja elokuvan kirjoittanut ja ohjannut mieskin on musta.

Jordan Peele on tehnyt näppärän ja hitaasti hyytävyyteen matkaavan pikku pelottelun. Äkkiseltään mieleen tulevat sellaiset vanhat leffat kuin The Wicker Man ja Stepfordin naiset. Uusista elokuvista tässä on jotain samaa kuin A Cure for Wellness -elokuvassa tai kun M. Night Shyamalan on parhaassa vedossaan. Nyt kaikkin on vain kiepsautettu hieman jopa rasistisesti päälaelleen.

Päähenkilömme musta mies Chris (Daniel Kaluuya) lähtee tapaamaan ensimmäistä kertaa, valkoisen tyttöystävänsä vanhempia jonnekin vähän syrjäisemmälle seudulle jossain suuressa Amerikassa. Pian perheestä, joka väittää etteivät ole millään lailla rasistisia sekä sukujuhlaan tuppaantuvista sukulaisista että naapureista alkaa löytyä samankaltaisia, jopa ylinäyteltyjäkin piirteitä. Chris ymmärtää, että nyt asiat eivät ole ihan kohdallaan. Ja kun perheen palvelusväki, jotka myös ovat mustia, käyttäytyy todella oudosti on aika vaihtaa maisemaa, jos vain ehtii.

Ideaa kehitellään hienosti ja makustelevan miellyttävästi. Pääteema on nerokas, ja se miten käsikirjoitus huikeasti jättää historian tuntevan katsojan hoo-moilasena hetkeksi aikaa miettimään. Ja sekin miten valkoinen kieltäännuoleskeleva valkoinen ”ylimistö” kohtaa lopulta hienossa ja yksinkertaisessa loppuratkaisussa uhrinsa. Siinä kuultaa puuvillapeltojen ja silloisten mustien orjien laulutunnelma. Joskus yksinkertaiset asiat onnistuvat olemaan yllättävän pahoja, inhottavia ja ahdistavia. Kaikella hienovaraisuudellan rakennetun elokuvan  lopun mässäily on turhaa, jopa puuduttavaa ja pettymystäherättävää.

Näyttelijät ovat pääosin tuntemattomia. Äitinä nähtävä Catherine Keener on huikea roolissaan.

Get Out ei ole mitään peruskauhua ja se on ollut jo nyt arvostelumenestys pysyen monta viikkoa jenkkien top-10 -listalla.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää