A Cure for Wellness


Elokuva, joka yllättää tyylikkyydellään


Tätä elokuvaa on taas hieman vaikea luokitella, missä genressä mennään. Toisaalta mennään siellä jossain tyylikkään kauhuelokuvan rajamaastossa, mutta kuitenkin leffa lainailee vanhoista goottilaisista kauhutarinoista, eikä millään liiallisilla julmuuksilla tai ällötyksillä pahemmin kikkailla. Itselleni se toi mieleen elokuvat: The Wicker man, The Lobster ja Suljettu saari.

Päähenkilömme Lochart (Dane DeHaan) lähetetään newyorkilaisen pörssiyhtiön toimesta Sveitsiläiseen kylpylään, noutamaan sinne kadonnut johtokunnan jäsen. Paikalle päästyään nuorukainen kuitenkin huomaa, ettei kylpylässä kaikki ole ihan kohdallaan.

Hoidokkeja katoaa, ja muutenkin kaikki tuntuu olevan liiankin hyvin. Lisää epäilyksiä aiheuttaa oudosti käyttäytyvä hoitohenkilöstö ja salaperäinen pikkutytöltä vaikuttava Hannah (Mia Goth). Myös kylpylän kaksisataa vuotta sitten tapahtuneet oudot historialliset tapahtumat tuntuvat edelleen kummittelevan kauniissa alppimaisemissa.

Jalkansa loukattuaan Lochart päätyy itsekin hoidokkien listalle, joten hänen on helppo alkaa purkamaan mysteerien vyyhtiä.

Elokuva etenee hyvin pelimäisesti, tosin en itse uskaltaisi edes tällaista peliä pelata. Laahustaa jalka kipsissä ympäri oudon kylpylän hoitohuoneita, jotka tuntuvat muuttavan muotoaan. Löytäen lukitusta siivestä uusia salaisuuksia ja yrittäen paeta koko paikasta.

Ohjaaja Gore Verbinski (Pirates of Caribean sarja, Ring) onnistuu luomaan tiivistunnelmaisen ja salamyhkäisen elokuvan. Hän luottaa mielenkiintosiin kuvakulmiin ja jokainen kohtaus on lavastettu tyylillä. Tempo on sopivan rauhallinen. Pituus (melkein 2,5 tuntia) tuntuu hieman ylipitkältä ja loppu venytetyltä, mutta silti elokuvassa säilyy mielenkiinto yllä.

DeHaan nähdään ensi kesänä Luc Bessonin suurtuotannossa Valerian and the City of a Thousand planets, itse avaruusagentti Valerianin saappaissa. Tässäkin hän tekee roolinsa sopivan pelokkaan, ilmeettömän kylmäkiskoisesti.

Elokuvan löytö on Hannahin näyttelijätär Mia Goth. Uskoisin, että tästä suurisilmäisestä nuoresta brittinäyttelijästä kuullaan vielä.

Elokuva on tyylikäs ja kaunis. Siinä on hienoja kuvia ja kohtauksia. Musiikki on haikean upeaa.

Mysteerielokuvista pitäville pakko nähtävää.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää