MOANA is an adventurous, tenacious and compassionate 16-year-old who sails out on a daring mission to save her people. Along the way, she discovers the one thing she’s always sought: her own identity. Directed by the renowned filmmaking team of Ron Clements and John Musker (“The Little Mermaid,” “Aladdin,” “The Princess & the Frog”) and featuring newcomer Auli’I Cravalho as the voice of Moana, Walt Disney Animation Studios’ “Moana” sails into U.S. theaters on Nov. 23, 2016. ©2016 Disney. All Rights Reserved.

Vaiana


Sankarityttö pelastaa saarensa ja samalla koko maailman


Elokuva on taattua laadukasta Disney animaatiota. Näyttävännäköinen elokuva on jälleen hienosti dubattu suomeksi.

Itse tykkään Disneyn tyylistä, että pääsankari on tyttö tai siis sankaritar. Useimmin se toimii hyvin. Silti pojatkin viihtyvät varmasti leffojen parissa. Tässäkin leffassa sankaritar saa pääparikseen hieman egoistisen lihaskimpun. Kauan kauan sitten jossain Polynesian saaristossa…

Sankarittaremme Vaiana on jo pienestä tytöstä asti tuntenut outoa vetovoimaa merta kohtaan. Isoäitinsä tarinointia kuunnellessaan hän päättä ryhtyä tuumasta toimeen ja lähteä saarta ympäröivän koralliriutan tuollenpuolen. Saari nimittäin on kuolemassa. Maa ei enää ole hedelmällistä, eikä laguunista tule enää kalaa.

Hänen on löydettävä puolijumala Maui ja vietävä tämä meren tuolle puolen, sekä palauttaa hohtava sydänkivi paikalleen, että hedelmällisyys virkoaisi ja pahuus poistuisi.

Matka ei ole ihan helppo, sillä Maui on bodattu itseriittoinen äkäpussi, jolla ei ole pienintäkään hinkua lähteä uudestaan taistelemaan laavahirviötä vastaan, joka suojelee sydänkiven sijoituspaikkaa.

Eripurainen sankarikaksikkomme kohtaa tietenkin matkalla erilaisia vaaroja ja seikkailuita merellä ja saarilla. Lopulta ystävykset pelastavat kaiken, ja siinä samalla tietenkin kasvavat ystävinä ja ymmärtävät, että toiselta voi oppia aina uusia asioita.

Elokuvan 3D toimii hyvin, mutta ei ole tarpeellinen. Animaatio on muutenkin huikaisevan kaunista. Veeti Kallio on ihannoitavan hyvä ärsyttävänä Mauina. Laulut ovat erinomaisia, mutta ne kuuntelen mielummin englanniksi.

Tarina noudattaa perinteistä Disney kaavaa kaikkine tappeluineen, elämyksineen ja opettavaisuuksineen. Se imaisee helposti katsojan maailmaansa iästä riippumatta.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää