Foederati, Ensimmäinen kirja: Myrskyntuoja


Laadukasta ja hyvännäköistä kotimaista sarjakuvaa aikuiseen makuun


En kauheasti pidä historiallisista sarjakuvista, mutta tämän opuksen upea kuvitus ja hyvä juoni sai minut lukemaan tämän kitisemättä loppuun asti.

Tarina alkaa vuodelta 486 Jkr. Kreivi Rocco aloittaa tarinansa. Seuraavaksi olemme vuodessa 431 Jkr. Paikkana Rooman provinssi, kansainvaellusten aikaan. Sotaherra Bor voittamattoman poika Rocco aloittaa tarinansa. Tarina on verinen, raaka ja täynnä kiroilua.

Oli pakko tarkistaa Wikipediasta, mitä sarjakuvan nimi tarkoittaa. Selitys on tämä: Foederatus (monikko foederati) on latinankielinen termi, joka tarkoitti Rooman valtakunnassa liittolaisia, jotka eivät olleet Rooman siirtokuntia tai joilla ei ollut Rooman kansalaisuutta.

Eli sotaa, valloitusta, mutta samalla myös kasvutarina pojasta mieheksi ja lopulta kreiviksi. Taustalla kuitenkin koko ajan kummitteleva koston kierre. Ja sitä kautta veriseen ensimmäisen osan loppuun. Tarina yhdistelee oivasti faktaa ja fiktiota.

Toni Karonen on näyttänyt käsikirjoitus taitonsa jo aiemminkin. Olen ainakin Karim-sarjakuvan häneltä aikaisemmin arvioinut.

Vaikka tekstiä on välillä ahdettu kuviin liiankin paljon, se pääasiassa toimii ja juoni kulkee suht jouhevasti. Välillä, varsinkin alussa, jäädään joitain pikku asioita puimaan jopa turhankin pikkutarkasti ja pitkään. Mutta toimii suurimmanosan sarjakuvasta.

Juuso Laasonen on itselleni tuntematon kuvittaja. Pidän hänen, pitäisikö sanoa huonosti, kansainvälisestä piirrostyylistään. Hahmot ovat onnistuneita ja ilmeikkäitä. Taistelukohtaukset toimivia, enemmän olisin kuitenkin halunnut nähdä luontoa ja isoa kuvaa, esimerkkinä, missä nuori Rocco katsoo alas laaksoon, missä valmistaudutaan mättämään vihollista olan takaa.

Laasonen käyttää vahvaa viivaa ja se tuo tarinaan sopivaa rosoisuutta. Hienoa että tällaista rohkeaa sarjakuvaa tehdään. Minkälaiset markkinat tällä kuitenkin on? Suosittelen tutustumaan.

Käsikirjoitus: Toni Karonen
Kuvitus: Juuso Laasonen
Pallosalama oy

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää