The Disaster Artist


Onnistunut elokuva maailman huonoimmasta elokuvasta


James Francon ura on viime vuosina ollut nousukiidossa ja nyt napattu Golden Globe, juurikin tämän elokuvan miespääosasta, tuskin nousukiitoa katkaisee. Luulen, että  Oscar-kilvassakin mies tulee olemaan mukana. Varsinkin kun hän itse on elokuvan myös ohjannut.

Mikä sopisikaan paremmin, kun aiheena on Tommy Wiseaun elokuva The Room, jonka hän itse käsikirjoitti, tuotti, ohjasi ja näytteli miespääosankin. The Room elokuva on monin paikoin rankattu maailman huonoimmaksi elokuvaksi kamalan näyttelemisen, epäolennaisten kohtausten ja juonenkäänteiden, ja monen muun asian vuoksi. Silti se on saanut innokkaan fanijoukon, ja elokuvaa esitetään ympäri maailmaa samankaltaisella kulttimaineella kuin esimerkiksi The Rocky Horror Picture Showta.

James Franco kertoo hauskan, riipaisevan ja surullisenkin tarinan Tommy Wiseausta ja hänen ystävyydestään Greg Sesteroon (Dave Franco), heidän unelmastaan ja keskeisestä sopimuksestaan. Se miten ystävykset päätyvät Los Anglesiin, aloittavat The Room projektin, kahlaavat koko katastrofaalisen kuvausvaiheen läpi, kunnes koittaa elokuvan ensi-ilta.

Uskomaton ja vivahteikas tarina. Kaikki elokuvan näyttelijät loistavat rooleissaan, mutta Francon veljekset James ja Dave ovat elokuvan päätähtiä esittäen outoa ystävyyttä. Mutta on sanottava, että James Franco tekee elämänsä hienoimman roolinsa, vaikka niitä hänen uransa aikana on ollut James Deanista vuoristokiipeilijään pulassa (127 tuntia).

Hänen ohjauksessaan on myös hyvän tyylikästä jäntevyyttä, toisin kuin esittämällään henkilöllä oli. Elokuvan lopussa nähdään myös hienoja rinnakkaisotoksia alkuperäisestä ja tästä The Disaster Artist elokuvasta. Aikamoista synkronismia kerrassaan.

Käsikirjoitus perustuu oikean elämän Greg Sesteron kirjaan The Disaster Artist: My Life Inside The Room: The Greatest Bad Movie Ever Made.

Moni kohtaus elokuvassa herättä hilpeyttä, osittain tarkoituksellisella komiikalla, joka yhdistyy oikeaan elokuvaan ja toisaalta myös James Frankon uskomattoman outoon roolihahmoon. Mutta silti se on kauniin surullinen tarina haaveista. Ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää