Notre Dame


Meidän rouvamme antaa kellojensa soida tumman tarinan tahtiin


Tampereen Teatterin Notre Dame tuo syksyyn toisen Disneyn klassikkoanimaation teatteriin sovitettuna musikaalina. Siinä missä Helsingin kaupunginteatterin Pieni merenneito on koko perheelle sopiva satunäytelmä, on Notre Dame on romantiikan ajan kirjailijan Victor Hugon teokselle uskollinen tarina ja eikä siksi välttämättä ole perheen pienemmille sopiva.

Notre Damen keskiössä on keskiaikainen Pariisi ja katedraali itse. Tampereen Teatterin lavastaja Marjatta Kuivasto on loihtinut intiimiin teatterisaliin kattoon saakka yltävän katedraalimaisen tunnelman, jota täydentävät gargoilit, lasimaalaukset sekä kuuluisat kellot.

ENNEN KAIKKEA Notre Damen tarina kertoo ihmisyydestä ja kohtalosta. Siitä miten päädymme hankaliin tilanteisiin ja kuinka halu, tunteet, järki ja usko voivat repiä ja riepotella ihmiskohtaloita.

Tarinan katkeransuloisen neliödraaman muodostavat orvon kellonsoittajan Quasimodon (ilmiömäinen Petrus Kähkönen), kapteeni Phoebus (lahjakas Lari Halme) sekä arkkidiakoni Claude Frollon (komeaääninen Ilkka Hämäläinen) tunteet nuorta ja kaunista Esmeraldaa (upea monilahjakkuus Josefin Silén) kohtaan.

Mutta vaikka alkukantaiset vietit ja moraalinen itsensä ruoskinta ovatkin useaan otteeseen tarinassa törmäyskurssilla, ovat tarinan tärkeimpinä oppeina myötätunto ja rakkaus.

VISUAALISESTI VAIKUTTAVA kokonaisuus syntyy upeista kuvista, jotka vievät parikymmenhenkisen ensemblen kanssa katsojat katedraalin katoilta, karnevaalivilinään ja salaiselle Ihmeiden aukiolle. Miten hienoja siirtymiä ja miten ketterästi Petrus Kähkönen lavasteissa kiipeääkään! Ja miten hauskasti gargoilit tuovat ripauksen komediaa tarinaan! Kivipatsaiden henkiin herääminen onkin toteutettu varsin taitavasti.

Näytelmää oli miellyttävä seurata melko edestä kuutosriviltä, mutta väliajalta kuulin parvelta terveisiä, että teos oli myös poikkeuksellisen upeaa katsottavaa ylhäältä käsin. Parvi antoi erinomaisen näkymän laajempaan kokonaisuuteen. Ehkäpä täytyy käydä kokemassa näytelmä myös sieltä!

NOTRE DAMEN vahva musiikki on klassikoanimaatioiden hittisäveltäjän Alan Menkenin käsialaa. Musiikki soi komeasti Martin Segerstrålen johtaessa 13-henkistä orkesteria. Ensemblen rinnalla kuoro-osuudet nousevat jumalaisiin mittasuhteisiin Kamarikuoro Tampere Cappellan johdolla.

Upeat kuorosävelmät sekä tunteikkaat aariat tekevät Notre Damesta lähes oopperamaisen teoksen. Komea kokonaisuus voikin olla kevyttä viihdepurkkaa hakevalle yllättävä kova pala purtavaksi. Näytelmä varmasti jakaa mielipiteitä!

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää