Apocalypse Now

KUVA: © Future Film

Upea klassikko restauroituna versiona kannattaa todellakin käydä kokemassa

Tämä ei oikeastaan edes ole pelkästään elokuva. Tämä on nimenomaan kokemus. Nyt vain muutamina esityksinä esitettävä, jo 40 vuotta sitten ensi-iltansa saanut elokuva esitetään sellaisen versiona, kuin ohjaaja Francis Ford Coppola sen alunperinkin tarkoitti ja halusi. 

Tätä elokuvaa en edes ala yrittämään arvostella. Sen ovat jo muut tehneet tuhansia kertoja ennen minua. Väitöskirjojakin tästä on kirjoitettu. Viiden tähden elokuvahan tämä on. Ja ei tätä turhaan ole liitetty sinne ”tämä elokuva sinun on nähtävä” top 20 -listaan.

Elokuva kertoo lyhykäisyydessään kapteeni Willardin (Martin Sheen) jokimatkasta keskellä Vietnamin sotaa kohtaamaan itsensä ylimmyydeksi julistaneen everst Kurtzin (Marlon Brando), ja lopettamaan tämän toimet, vaikka tappamalla tämän. Matkaan mahtuu monta kohtaloa ja tarinaa. 

Näistä niitä väitöskirjoja ja syvällisiä asioita on kaivettu ja tehty. Juonesta ei enempää tällä kertaa. Onhan tämä klassikko, ja oletan, että kaikkihan tämän ovat jo nähneet. Nyt kuitenkin tarjolla oleva juhlapainos esitetään edellistä versiota lyhyempänä, ja kuitenkin alkuperäistä pidempänä, upeana versiona. Kolmen tunnin elokuva ei puuduta yhtään. Sen jaksaa hienosti katsoa elokuvateatterin syövereissä. 

Kuva on käsitelty nykyaikaista kuvalaatua myötäileväksi 4K-kopioksi ja äänet on vedetty Dolby Atmos -miksauksella ihan huikealle uudelle tasolle. 

Erikoisnäytös kannattaa nimenomaan nauttia Finnkinon niissä paremmissa saleissa. Oma kokemukseni Tampereen Plevnan Isense salissa oli jotain järisyttävää. Jo alkuminuuttien kohtaus, kun helikopterin ääni kiertää katsojaa ympäri, ennen kuin koko kopteria edes valkokankaalla näkyy, on tajunnanräjäyttävä. Kun propelin ääni miksautuu The Doorsin musiikkiin. This is the end, my beautifull friend…

Olen sulaa vahaa.

Tsekatkaa näytökset Finnkinon sivuilta.  Niitä ei liian montaa ole. Mutta tämä jos joku, kannattaa käydä fiilistelemässä, ja tekemässä se oma päätös, onko tämä oikeasti se yksi kaikkien aikojen elokuvista?

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää