Dyson julkisti ensimmäisen robotti-imurinsa

James Dyson julkisti Dysonin syklonitekniikkaa hyödyntävän robotti-imurin 16 vuoden tutkimuksen ja kehityksen jälkeen. Uusi Dyson 360 Eye -robotti-imuri on markkinoiden tehokkain, ja sen voi käynnistää myös mobiiliapplikaation avulla, vaikka ei itse olisi kotona. Robotti-imuri tulee myyntiin Japanissa keväällä 2015 ja muualla maailmassa myöhemmin samana vuonna.

– Useimmat robotti-imurit eivät näe ympäristöään, niissä on heikko imuteho ja ne eivät siivoa kunnolla – ne ovat pelkkiä härveleitä. Olemme kehittäneet ainutlaatuisen 360° vision -järjestelmän, jonka ansiosta robottimme näkee missä se on, missä se on ollut ja mihin sen pitää vielä mennä. Näköaisti, suurinopeuksinen digitaalinen moottori sekä syklonitekniikka ovat olleet avaintekijöitä tämän korkeatasoisen, aidosti työtä säästävän robotti-imurin aikaansaamisessa, kertoo yhtiön perustaja James Dyson.

16 vuoden kehitystyön tulos

Dyson 360 Eye -robotti-imuri on 16 vuoden ja 34 miljoonan euron sekä yli 200 insinöörin intensiivisen tuotekehityksen tulos. Navigointijärjestelmän kehittäminen kesti yli 100 000 tuntia ja siihen osallistui 31 robotiikan asiantuntijaa. Dyson 360 Eye -robotti-imuriin liittyy yli 420 patenttia ja patenttihakemusta.

Ensimmäinen näkökykyinen robotti-imuri

Dyson 360 Eyen kamera ottaa jopa 30 kuvaa sekunnissa, mikä mahdollistaa robotin tehokkaan ympäristön havainnoinnin ja tulkinnan. Esteiden sijainnin se määrittää infrapunatunnistimien avulla. Kehitystyön aikana laitteen prototyypit ovat analysoineet yli 1,5 miljardia kuvaa.

Mobiiliapplikaatio mahdollistaa etäohjauksen

Dysonin kehittämä applikaatio Applen iOS:lle ja Androidille mahdollistaa tehokkaan siivoamisen, vaikka ei itse olisi kotona. Imuri voidaan ajastaa toimimaan työpaikalta, lomalta ja ulkomailta käsin. Applikaation avulla onnistuu niin kertaimuroinnin kuin säännöllisen siivouksen ajastaminen.

Dyson on tunnettu näyttävästä muotoilustaan. Futuristinen muotokieli jatkuu tyylikkäässä lataustelakassa.
Dyson on tunnettu näyttävästä muotoilustaan. Futuristinen muotokieli jatkuu tyylikkäässä lataustelakassa.

Perinteiset robotti-imurit vs. Dyson 360 Eye

Ongelma: Puutteellinen siivousteho. Paremman akunkeston kustannuksella useissa robotti-imureissa käytetään heikkoja ja tehottomia moottoreita. Siten niissä on heikko imuteho ja ne keräävät vähemmän likaa ja roskia.
Ratkaisu:  Dyson 360 Eye on varustettu energiatehokkaalla Dysonin V2 -digitaalisella moottorilla. Laitteessa hyödynnetään syklonitekniikkaa, joka erottaa tehokkaasti likaa ja pölyä, jopa 0,5 mikronin läpimitan hiukkasia.

Ongelma: Ilman näköaistia useimmat robotti-imurit luottavat sokeasti ympäristönsä tunnusteluun ja siten päätyvät ohittamaan siivottavia alueita.
Ratkaisu: Dyson näkee ympäristönsä ainutlaatuisen 360° Vision -tekniikan avulla ja luo yksityiskohtaisen pohjapiirustuksen, jonka avulla se systemaattisesti käy läpi huoneen ja tunnistaa sijaintinsa. Infrapunatunnistimet toimivat yhdessä laitteen yläosassa olevan linssin kanssa. Linssin sisällä on 360° näkevä kamera, joka näkee koko huoneen, joten robotti pystyy määrittelemään sijaintinsa tarkasti. Robotti hyödyntää kuvissa olevia kiintopisteitä määrittääkseen liikkeensä ja päivittääkseen mallinnuksen ympäristöstään.

Ongelma: Pyöriviin pyyhkijöihin perustuvat imurit lähinnä huiskivat pölyhiukkasia ympäriinsä.
Ratkaisu: Dysonin harjasosa ulottuu koko laitteen leveydelle, joten se ei tarvitse harjoja ulottuakseen huoneen kulmiin. Patentoidut hiilikuituharjakset keräävät pienhiukkaset kovilta alustoilta ja jäykät nylonharjakset taas irrottavat ja puhdistavat pölyn matoista.

Ongelma: Robotti-imurit käyttävät renkaita liikkumiseen, joten niillä on vaikeuksia ylittää esteitä ja liikkua erilaisten lattiapintojen välillä.
Ratkaisu: Dysonissa telaketjut, jotka mahdollistavat sen tasaisen liikkumisen kaikilla pinnoilla ja pienten esteiden ylitse.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää