James Dyson Award -tiedekilpailun voittajaksi MOM-keskoskaappi

Tänään vietetään kansainvälistä keskoslasten päivää. Päivä on omistettu kaikille niille lapsille, jotka ovat syntyneet joko liian aikaisin tai liian pieninä. Tämän vuoden James Dyson Award -tiedekilpailun voittaja James Roberts on kehittänyt ratkaisuksi kehitysmaiden olosuhteisiin soveltuvan, puhallettavan MOM-keskoskaapin. Kilpailun voittaja julkistettiin 6.11.

MOM-keskoskaappi voidaan tyhjentää ja taitella kasaan kuljetusta varten. Sen sähköllä toimivia ominaisuuksia ylläpitää akku, joka selviää sähkökatkoista 24 tuntia ilman lataamista. Kuva: James Dyson Foundation
MOM-keskoskaappi voidaan tyhjentää ja taitella kasaan kuljetusta varten. Kuva: James Dyson Foundation

Yli kymmenen prosenttia kaikista maailman lapsista syntyy ennenaikaisesti. WHO:n mukaan 75 % keskoskuolemista voitaisiin välttää, jos edullisia hoitomuotoja olisi saatavana ympäri maailmaa. Tämän vuoden James Dyson Award -tiedekilpailun voittaja James Roberts on kehittänyt ratkaisuksi kehitysmaiden olosuhteisiin soveltuvan, puhallettavan MOM-keskoskaapin, joka maksaa 90 % vähemmän kuin länsimaisissa sairaaloissa käytetty keskoskaappi, mutta tarjoaa yhtä laadukasta hoivaa. Edullisen MOM-keskoskaapin valmistaminen, testaus ja toimittaminen maksaa vain 250 puntaa.

MOM-KESKOSKAAPPI VOIDAAN tyhjentää ja taittaa kasaan kuljetusta varten. Sen sähköisiä toimintoja ylläpitää akku, joka selviää sähkökatkoista 24 tuntia. Käsikäyttöisesti täytettävä keskoskaappi lämpenee keraamisilla lämmityselementeillä. MOM pitää lämpötilan ja ilmankosteuden vakaana, ja niiden tasoa voidaan säätää keskosen iän ja tarpeiden mukaan. Keltaisuudesta kärsiviä vauvoja varten on valohoitolaite, joka voidaan myös taitella kokoon. MOM täyttää keskoskaapeille asetetut laatustandardit.

– Sain inspiraation keksintööni, kun katsoin dokumenttia pakolaisleireillä syntyneistä keskoslapsista. Se motivoi minua käyttämään insinöörintaitojani ongelman ratkaisemiseen. Kehitystyöhön liittyi monenlaisia mutkia, ja jouduin myymään autoni, jotta sain ensimmäiselle prototyypille rahoituksen. Unelmani on tavata lapsi, joka on jäänyt henkiin keksintöni ansiosta, kertoo 23-vuotias vastavalmistunut insinööri James Roberts. Kilpailun ensimmäisen palkinnon eli 30 000 punnan voittosumman James Roberts aikoo käyttää keksintönsä kehittämiseen, jotta se voitaisiin ottaa massatuotantoon.

– MOM-keskoskaappi tekee näkyväksi, kuinka suuri vaikutus hyvällä suunnittelu- ja insinöörityöllä voi olla ihmisten elämään. Länsimaissa keskoskaappeja pidetään itsestäänselvyytenä, joten emme ymmärrä kuinka huonosti niiden ominaisuudet soveltuvat kehitysmaiden ja katastrofialueiden haastaviin olosuhteisiin. Perinteisiä ajattelumalleja haastamalla James Roberts on luonut laitteen, jolla voidaan pelastaa tuhansia henkiä, kommentoi James Dyson, tiedekilpailua järjestävän James Dyson Foundation -säätiön perustaja.

Lisätietoja James Robertsista ja MOM-keskoskaapista löytyy osoitteesta: www.mom-incubator.weebly.com

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää