Älä kärsi kuumuudesta sisällä

Helteet ovat saapuneet Suomeen. Monet nauttivat sopivan lämpimästä ulkoilmasta ja kärsivät samalla liian lämpimästä sisäilmasta. Kotia pystyy kuitenkin viilentämään monin keinoin.

Muutamilla helpoilla ohjeilla kodin lämpötilan saa pysymään miellyttävänä. Motiva neuvoo ensin kokeilemaan helppoja kotikonsteja ja turvautumaan vasta niiden jälkeen sähköisiin keinoihin. Jäähdytyslaitteet kun kuluttavat sähköä ja voivat nielaista pitkän pennin, jos viisaan viilennyksen taito on unohtunut.

Tässä neljä yksinkertaista konstia:

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä
  • Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet ja vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä
  • Tuuleta sisään viileää yöilmaa.

JOS TÄMÄN JÄLKEEN  on tarvetta lisäviilennykseen, on koneiden vuoro.  Käytä laitteita järkevästi ja jäähdytä vain tarpeeseen. Ja muista tarkistaa, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty pienelle.

Tässä energianeuvonnan käyttövinkit tuuletus- ja jäähdytyslaitteille:

  • Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa.
  • Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.
  • Huonekohtaiset laitteet: Rajaa viilennettävä alue tilaan, jossa korkeasta huonelämpötilasta on eniten haittaa, kuten makuuhuoneeseen. Tuulettimesta on enemmän apua, kun sillä ohjataan huoneeseen viileää yöilmaa avoimesta ikkunasta.
  • Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu myös kosteutta.

 

Dysonin tuulettimet ovat yksinkertaisen tyylikkäitä.
Dysonin tuulettimet ovat yksinkertaisen tyylikkäitä.

VIILENTÄVÄÄ LAITETTA ostavalla on kaksi päävaihtoehtoa: tuuletin tai jäähdyttävä ilmastointilaite.

Tuulettimet ovat perinteisesti perustuneet pyöriviin lapoihin, mutta Dyson on kehittänyt jo viisi vuotta sitten lavattoman tuulettimen, joka jopa näyttää hyvältä. Samalla tuulettimet ovat lavallisia malleja turvallisempia esimerkiksi lapsille ja lemmikeille.

Nyt Dyson on saanut valmiiksi uuden Dyson Cool-tuulettimen, joka on edeltäjäänsä 75 % hiljaisempi ja silti yhtä tehokas. Tuulettimen äänentaso on saatu pienemmäksi läpikulkevan ilmavirran turbulenssia pienentämällä ilman että teho on kärsinyt.

– Pääsimme jo aikaisemmin eroon lavoista ja ilman halkomisesta. Suurella nopeudella kulkeva ilma aiheuttaa meteliä, jota on vaikeaa vaimentaa. Dyson Cool on suunniteltu saamaan aikaan tehokkaan ilmavirran ilman kovaa ääntä, kertoo Dysoniin perustaja James Dyson.

Dyson Coolin toiminta perustuu Dyson Airmultiplier -teknologiaan, joka vahvistaa laitteeseen sisään otettavan ilman virtauksen. Energiatehokas moottori imee laitteeseen ilmaa ja puhaltaa sen ulos tasaisen katkeamattomana ilmavirtana rengasmaisen aukon läpi.

 

VIELÄ TEHOKKAAMMAN jäähdytyksen saa aikaan siirrettävällä ilmastointilaitteella. Ne eivät vaadi kiinteää asennusta, vaan laitteen voi kiinnittää paikalleen keväällä ja siirtää varastoon talveksi.

Ilmastointilaitetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota jäähdytystehoon ja suositeltuun huonetilan kokoon. Liian heikkotehoinen laite kun ei jaksa viilentää isoa huonetta. Lisäksi on hyvä tarkistaa laitteen äänitaso, niissä kun on melkoisia eroja.

Kannattaa muistaa, että laitteessa on poistoputki, jota pitkin laite puhaltaa kuumaa ilmaa ulos. Käytännössä siis ilmastointilaite pitää sijoittaa niin, että reilun metrin mittainen putki voidaan johtaa ulos esimerkiksi ikkunasta.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää