Fight the fabo-power etsii vaihtoehtoja setäjengeille

Netissä kasvava #FABOLESS-liike on ottanut itselleen kovan tavoitteen. Se haluaa  haastaa vallitsevia rakenteita ja muistuttaa vastavoimien tarpeesta. Tarvitsemme muutakin kuin miesverkostoja luodaksemme paremman maailman, liike julistaa.

Kaikki alkoi yhdestä kolumnista, kertoo Karin Palmén, toinen hankkeen taustavaikuttajista.

– Luin Maria Petterssonin kolumnin ”Setäjengi kouluttaa hallituksen hankalaa akkaa” Nyt-liitteessä. Kolumni käsitteli hyvä veli -verkostoja ja sitä, mitä niistä voikaan seurata. Kyllästyin maailman meininkiin, jaoin tietenkin artikkelin Facebookissa, feminismi on kuin tehty jaettavaksi, ja kirjoitin statuksen loppuun “Fight the fabo-power!”.

– Ajatuksena oli juuri se, että me yhdessä voimme luoda yhteiskunnan, jossa on muitakin vahvoja verkostoja kuin “setäjengit”, jotka tukevat toisiaan läpi poliittisten skandaalien. 

Tämän jälkeen lumipallo lähti liikkeelle. Graafikko Maria Ahonen reagoi ja teki Fight the fabo-power -iskulauseesta kuvan teksteineen. Hetkessä kuvia oli kaksi ja kiinnostuneita oli useita. 

– Päätimme painattaa ainakin FABOLESS-laukkuja ja -julisteita, loimme FABOLESS-kotisivun myyntiä varten ja minä istahdin alas kirjoittamaan feminististä agendaamme, Palmén kertaa tapahtumia. 

Hän haluaa korostaa, että Fight the fabo -ajatus ei missään tapauksessa kohdistu yksittäisiin setiin.

– Me kaikki tarvitsemme setiä ja tätejä ja kaikkea siltä väliltä. Me emme liiku yksilötasolla, paitsi tietyissä Viinas-erikoistapauksissa, jotka toimivat esimerkkinä siitä, mitä näistä epätasa-arvoa sallivista ja tukevista rakenteista seuraa.

Liike haluaa huomioida rakenteet ja muistuttaa siitä, että yhteiskuntamme tarvitsee kaikkia ääniä. Niitä pitää myös kuulla tasaopainoisemmin kuin nyt.

– Jos setäverkostoilla on suuri osa vallasta ja varoista, se tarkoittaa sitä, että kohtuuttoman monet eivät saa ääntänsä kuuluviin asioissa, jotka koskevat meitä kaikkia. Se johtaa helposti myös siihen, että koemme vahingoittavat tavat normaaleina emmekä kyseenalaista niitä riittävästi. Esimerkkeinä se, että poliitikko voi ilman häpeää kertoa käyttäneensä naisen imetystä välineenä hiljentääkseen hänet tai poliittiset pilapiirrokset, jotka halventavat ja pienentävät naispoliitikkoja, jotka meidän kuuluisi mukisematta niellä, muuten olemme huumorittomia.

Karin Palmén ja Maria Ahonen. Kuva: Minna Lehtinen.
Karin Palmén ja Maria Ahonen. Kuva: Minna Lehtinen.

Mahtavaa, ei sedätöntä

Palmén korostaa, että FABOLESS-sanaa ei tarvitse tulkita sedättömyydeksi, jota kukaan ei toivottavasti tavoittele, vaan sen voi nähdä tulevan sanasta fabulous, mahtava.

– Me tarvitsemme lisää mahtavia ääniä yhteiskunnalliseen keskusteluun, ääniä, jotka puhuvat siitä, että valta on jaettava tasaisemmin (myös monet sedät puhuvat tämän puolesta) ja tekoja, jotka johtavat tähän. Tämä työ, jos mikään, on fabulous. Sitä paitsi FABOLESS oli meitä niin ihastuttava sanaleikki, että sitä jo sen takia oli vaikea vastustaa.

Hänen mukaansa Faboless-ajatusta tarvitaan, sillä maailma tai tasa-arvo eivät ole valmiita. Taustalla vilkkuvat myös ensi kevään eduskuntavaalit. Palmén haluaa, että kaikki äänestävät tavalla, joka tuo enemmän väriä ja erilaisia taustoja eduskuntaan.

– Ei ole sattumaa, että niin monet johtajistamme, niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla, ovat miehiä. Miehet valitsevat helpommin muita, itseään muistuttavia miehiä töihin, nostavat helpommin toisiaan esiin, tukevat toisiaan myös skandaaleissa ja saavat usein sijoitettua myös skandaaleissa ryvettyneet miehet uusiin, vaikutusvaltaisiin tehtäviin, naiset usein ”katoavat kartalta”. Naisiin kohdistuu usein vahvempi ja kaksinaismoralistisempi kritiikki kuin vallassa oleviin miehiin. Perinteiset ”miehiset” tavat toimia ja olla koetaan usein paremmiksi.

Arkiset teot tärkeitä

Mutta toimia voi jo ennen vaalejakin. Ja helposti.

– Sano vastaan, vaadi tasa-arvoa, Palmén ohjeistaa.

– Jos joku on 872620_3a435fdf41fa43cebceb908e04845015.png_srz_437_437_75_22_0.50_1.20_0.00_png_srzseksistinen työpaikalla tai kaupungilla, sano vastaan ja näytä, ettet hyväksy tätä. Uskalla antaa vastuutta ja töitä nuorille naisille ja muille, jotka joutuvat muita enemmän todistamaan uskottavuuttaan ja osaamistaan. Tue työpaikoilla naisia ja ole mukana varmistamassa, että he saavat puheenvuoronsa kuuluviin eikä heidän ideoitaan viedä tai heitä aina keskeytetä. Mieti ja kyseenalaista myös omaa tapasi toimia ja omia motiivejasi kun kritisoit eritoten nuoria naisia – kritiikkiä tulee tietenkin voida antaa, mutta usein se on hyvinkin sukupuolittunutta ja perustuu ennakkoluuloihin tai älyttömiin vaatimuksiin, joita ei aina miehille edes esitetä. 

– Huomioi sukupuolittuneet tavat toimia, eritoten töissä, mutta myös vapaa-ajallasi, esim. se, että neuvotteluja vieläkin käydään saunoissa tai että kaveriporukkanne naiset aina käyvät ensin saunassa tehdäkseen miesten saunavuoron aikana ruoan teille kaikille. Katso, että jaatte kodissanne kotia ja lapsia koskevat tehtävät tasa-arvoisesti. 

– Tue tuttuasi sosiaalisessa mediassa hänen jaettuaan feministisen artikkelin ja hänen kohdatessaan aggressiivista huutelua. Älä vähättele, kun joku kertoo kohdanneensa epätasa-arvoista kohtelua. Anna tilaa muille ja astu askel taaksepäin, eritoten jos kuulut ryhmiin, joita jo kuunnellaan eniten. Osta FABOLESS-kassi ja näytä, ettei feminismissä ole mitään häpeällistä.

Niin, kassi. Fabolessin nettisivuilta voi ostaa kassin. Vaikkapa niiden sukupuolettuneiden ruokaostosten kantamiseen. Kaikki tuotot luvataan hyväntekeväisyyteen.

– Se menee naisiin kohdistuvaan työhön. Tukisimme mielellämme esim. tyttöryhmiä. Tyttöryhmät ovat mielestäni kaunis vastapaino setäverkostoille, nuoret tytöt oppivat muiden, vähän vanhempien tyttöjen kanssa itsestään, oppivat saamaan äänensä kuuluviin, oppivat kertomaan mitä mieltä he ovat asioista, mitä he tuntevat ja oppivat tukemaan toisiaan. Toinen mahdollisuus on UN Womenin eri tärkeät tasa-arvotyöhön liittyvät kohteet. Tukisimme mielellämme sitä, mikä luo tulevaisuuden tasa-arvoa ja mahdollisuuksia. 


Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää