Spintires: MudRunner

MudRunner on uusi versio indie-pelihitistä, Spintiresista. Peli lanseerattiin lokakuun lopussa sekä PC:lle että ensimmäistä kertaa myös konsoleille. Spintires: MudRunner laittaa pelaajan erinäköisten maastokulkuneuvojen rattiin. Mukaan mahtuu kuorma-autoja, maastureita sekä raskaampia erikoisajaneuvoja – yhteensä 19 erilaista. Varsinkin pelin ensimmäiset tehtävät vievät mutaiseen tukkimetsään ajamaan kuorma-autolla pikkuisia kinttupolkuja ja kulkemattomia reittejä.

Pelin juju ei ole autopeleille tyypillisessä nasta laudassa maaliin kaahailussa. MudRunnerissa taistellaan polttoaineen loppumista, teittömiä teitä ja kulkuneuvon hajoamista vastaan. Toki kello käy ja vuorokaudenajat muuttuvat.

KULKUNEUVOT taittavat lähes mahdottomilta tuntuvia esteitä ja suonsilmiä. Pelaajan tulee oppia hyödyntämään jokapyörävetoa ja tasauspyörästönlukkoa, jotka toki vaikuttavat osaltaan polttoaineen kulutukseen tai jälkimmäisen tapauksessa myös ajettavuuteen. Autojen varusteissa voi olla myös esimerkiksi vinssi, jolla itsensä voi vetää pois metsiköstä. Tuleepa myös testattua omat perävaunujen peruutustaidot – niitäkin on perinteisistä aisallisista puoliperävaunuihin.

Peli yhdisteleekin maastoajosimulaatiota ja luovaa ongelmanratkaisukykyä. Ajotuntuma ei pelissä ole ensimmäisen parin tunnin kokeilun jälkeen mikään huikean hyvä. Toisaalta auto pysyy melko ehjänä ja tiellä aika kevyelläkin ohjauksella. Suuremmissa nopeuksissa auto tuntuu syöksähtelevän minne sattuu, mutta se voi olla toki tässä tapauksessa myös testaajankin autopelitaitojen ruostetta.

MUDRUNNERIN grafiikka ei henkeä salpaa, mutta tarjoaa aivan tyydyttävää karun kaunista erämaamaisemaa. Olisin ehkä kaivannut MudRunner-maailmaan pientä eloa, sillä varsinkin yksinpelimoodissa erämaassa eivät liiku edes eläimet – etäällä loikkaava peura tai rusakko ja lentoon lehahtavat linnut toisivat maisemaan autenttisuutta.

Kamera ei osoita erityistä sofistikoitunutta älyä, mutta varsinkin perusnäkymä ajoneuvon yläpuolelta toimii useimmissa tapauksissa. Uusissa haastetehtävissä lisäpisteitä saa, jos käyttää ainoastaan ohjaamonäkymää. Ehdotan myös rauhanpalkintoa sille lehmänhermoiselle, joka tässä pelissä ajoneuvoa ajaa pelkällä ohjaamonäkymällä. Kapean näkökulman ympäristöön antava kuljettajan perspektiivi ei luo hyvää yleiskuvaa ympäristöstä. Enkä ollut ainakaan huomaavinani peileissä eloa, joten maisemaa ei voi tarkkailla laajalta alalta. Siinä neuvostoliittolaisen C-256:n ohjaaminen menee ryteikössä aika lailla herran haltuun.

Spintires MudRunner sopii varmasti oman elämänsä offroad-rekkamiehille ja -naisille. Tehtävä- ja ongelmaratkaisukeskeinen pelaaminen on tietyllä tavalla rauhoittavaa ja mielenkiintoista puuhaa. Varsinkin lyhyiden haastetehtävien tekeminen on hyvää jatkoa tutorialille, sillä varsinainen peli tuntuu ainakin aluksi aika vaikealta, kun oikeaa ajoneuvon ja lisävarusteiden yhdistelmää on haastava rakentaa suoraan.

PELI ON melko vaikea, joten se ei välttämättä sovi kaikkien nuorimmille raskaan kaluston faneille, vaikka ikäraja onkin vain 3 vuotta. Vanhempikin pelaaja voi turhautua huomatessaan oman neuvostokuormurin jääneen kahden isokokoisen havupuun väliin jumiin, hieman pitkäksi menneen mutaisen mutkan jälkeen. Perinteistä autopelien vauhtia, komeaa grafiikkaa ja kaupunkikaturatojen fiilistä ei tästä pelistä löydy.

Peli testattu PS4:llä.

 

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää