Selvitys: Kolmasosa suomalaisista kokee ruoanlaiton työlääksi


Meal prepping rantautumassa myös Suomeen


Hektisessä arjessa ruoanlaitto koetaan usein työlääksi. Keittiökonevalmistaja Kitchen Aidin tekemän kyselytutkimuksen mukaan kolmannes kokee arkikokkailun työlääksi. Nettivideoista ja –vinkeistä tuttu meal prepping on myös yleistymässä Suomessa. Preppauksella valmistellaan esimerkiksi työviikon lounasruoat etukäteen valmiiksi.

Monilla arki on kiireistä eikä kodin pyörittäminen aina ole helppoa. Yksi monen suomalaisen arkea kuormittavista askareista on ruonlaitto. Suomalaisista jopa 36 prosenttia kokee illallisen laiton työlääksi, selviää keittiökonevalmistaja KitchenAidin kyselytutkimuksesta, jolla kartoitettiin suomalaisten ajatuksia arjen ruonlaitosta.

– Ruoanlaitto nähdään työläänä varsinkin lapsiperheissä. Kaikkein hankalimmaksi illallisen laiton kokevat yksinhuoltajat. Heistä lähes puolet sanoo ruoanlaiton iltaisin olevan työlästä. Vähiten ruoanlaitto kuormittaa keski-ikäisiä, sanoo Pohjoismaista vastaava johtaja Cecilia Liss KitchenAidiltä.

Kyselyn mukaan ainakaan ajan puute ei näyttäisi olevan ongelma suurimalle osalle suomalaisista, sillä noin 58 prosenttia näkee, että heillä on riittävästi aikaa laittaa ruokaa. Koettu työläys voikin Lissin mukaan johtua halusta valmistaa kotiruokaa einesten sijaan.

– Jopa 78 prosenttia suomalaisista sanoo haluavansa tarjota kotona tehtyjä aterioita. Kotona tehdyt ateriat voivat olla myös vaivattomia tehdä, jos niitä varten on kunnolliset laitteet. Esimerkiksi laadukas yleiskone, johon saa liitettyä erilaisia lisäosia taipuu monenlaiseen ruoanlaittoon ja helpottaa valmistusta. Osan ruoan ennakkovalmisteluista voi tehdä myös jo etukäteen, Liss vinkkaa.

Preppaa viikon ruoat valmiiksi

Meal prepping eli preppaus on nouseva trendi länsimaissa. Sen avulla hyvän kotiruoan tarjoaminen arkena helpottuu. Yksinkertaisimmillaan preppaus tarkoittaa ruoanlaittoa, jossa tulevien päivien ruokia valmistellaan jo etukäteen. Preppaus onkin jo monelle suomalaiselle tuttua, sillä KitchenAidin kyselyyn vastanneista noin 30 prosenttia varaa viikonloppuisin aikaa tulevan viikon ruoan valmistelulle.

– Yksi tapa prepata on valmistella sunnuntaina tulevan viikon ruokia. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä loppuun asti, vaan voit esimerkiksi keittää pastan ja pilkkoa vihannekset valmiiksi säilytysrasioihin. Näin saat tuoretta ruokaa, mutta säästät aikaa ja vaivaa arjen kiireessä, kun ruoka on jo osittain tehty. Suunnitelmallinen ruoanlaitto auttaa lisäksi syömään terveellisemmin ja säästämään rahaa, Liss kertoo.

Verkkomedia Buzzfeedin Tasty-videoista löytyy monia herkullisia Meal-Prep videota. Seuraavassa koostettuna viisi herkullista reseptiä:

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää