Tunnelmavalaistukseen uutta twistiä

Erilaisia värivaloja sisustukseen on ollut jo tovin. Ledivalaistuksen yleistyessä sisustuksiin tulivat myös erilaiset ledilistat sekä pikkuspotit, joihin saattoi valita värin muutamista perusväreistä miljooniin väreihin saakka. Ongelma perinteisten kuluttajakaupan väri- ja tunnelmavalojen kanssa on ollut se, ettei eri laitteita ole ollut mahdollista ohjata helposti yhdestä paikasta. Toki hienostuneissa valaisujärjestelmissä on ollut keskitetty ohjainyksikkö ja ohjelmoitavia valaistuksia, mutta järjestelmät ovat vaatineet asennuksen, kaapeloinnin ja oman erityisohjaimen – sekä tukuittain rahaa.

Philips avaa monipuolisen valaisusuunnittelun jokaiselle sisustajalle, remontoijalle sekä pieniä lisämaustetta haluavalle. Philips Hue -järjestelmä sisältää erilaisia lamppuja, ledinauhoja, valmiita valaisimia, joukon ohjaimia sekä järjestelmän sydämen: sillan. Hue-lamput muistuttavat ulkonäöltään tavallista led-lamppua eli muodoltaan ne ovat hehkulampun muotoisia. Hue-sarjan lamppuja on saatavilla kaikissa perinteisissä kannoissa: perinteisillä E27 ja E14 -kierteillä ja halogeenipolttimoista tutulla GU10-nastoilla. Idea on ihastuttavan yksinkertainen: vaihda perinteinen lamppu vaan Hue-sarjan älylamppuun, liitä lamppu kännykkäsovelluksessa siltaan ja voit ohjelmoida lampun osaksi isompaa valaisukokonaisuutta tai ohjata sitä yksistään.

Valaisimia voi ohjata erilaisiin tunnelmiin lempeästä tunnelmavalosta energisen kirkkaaseen. Suoraan valittavana ovat myös trooppista auringonlaskua tai revontulia muistuttavat valaisuasetukset.

Langatonta wlan-verkkoa käyttävä valaisinjärjestelmää voi ohjata joko suoraan kännykällä, myös hyödyntäen kännykän äänikomentoja tai ohjelmoimalla valaisinryhmille omat katkaisimensa. Katkaisimia on saatavilla kolmea lajia: starttipaketissa tuleva himmenninkaukosäädin sekä erikseen ostettavat kosketuskytkin tai liiketunnistin. Katkaisimien toimintaa voi myös ohjelmoida jonkin verran. Lisäksi Philipsin katkaisimien mukana tulee näppärät seinäkiinnikkeet, jolloin ne voidaan kiinnittää seinään käden ulottuville. Ja vaikka valaisimet ovatkin kytketty laajempaan valaisujärjestelmään, voi silti valaisimen perinteisiä virtakatkaisia tai seinävalokatkaisimia käyttää. Tällöin toki esimerkiksi valaisimien ajastus ei toimi, koska valo ei saa virtaa silloin, kun sen tulisi syttyä.

Philips Hue -sarjan valaisimilla on tuotteesta riippuen mahdollisuus vaihtaa joko valon värilämpötilaa tai väriä. White-sarjan valosta saa päivänvaloa muistuttavan sinertävän kirkkaanvalkoisen tai pehmeän kellertävän valkoisen. Mikäli lamppu on Color-sarjaa, käytettävissä on 16 miljoonaa eri värisävyä.

Koska Philips on avannut järjestelmän ohjelmointirajapinnan, voi valoja ohjata lukuisilla sovelluksilla. Tietenkin valoja voi myös ohjata musiikin tahtiin eri sovelluksilla, mutta täysin perinteistä valopöydän tarkkuutta ei mikään ohjelma pysty tarjoamaan ilmeisesti verkkotekniikan johtuvan muutaman mikrosekunnin viiveen vuoksi. Ominaisuus on silti ihan hauska, ja sillä voi varmasti yllättää vieraat, kun koko huoneen tavallinen valaistus alkaa sykkimään ja vaihtaa värejään musiikin tahtiin yllättäen. Sovelluksista löytyy myös joukko niin valaisimien tarkempaan ohjaukseen suunniteltuja appseja, herätysvalaisinsovelluksia kuin erilaisia leikkimielisiäkin sovelluksia. Näillä valaistuksen tasoja, sävyjä ja ajastuksia voi säätää rajattomasti sekä luoda erilaisia älykkäitä valo-ohjelmointeja.

KATSO VIDEO: Philips Hue -valaisimet voi laittaa sykkimään myös musiikin tahtiin muun muassa iLightShow-sovelluksella.

Valolla sisustukseen pääsee helposti käsiksi aloituspakkauksilla, jotka sisältävät kolme lamppua, sillan ja himmentimen. Yhteen siltaan voi kytkeä jopa 50 lamppua, joten järjestelmää voi kasvattaa kovaankin tarpeekseen erikseen myytävillä lampuilla, ledinauhoilla ja valaisimilla sekä ohjaimilla.

Hue White -aloituspakkaus sisältää kolme E27-lamppua, joissa on valkoinen valo, virtakytkimen, joka toimii lisänä Hue-sovellukselle sekä sillan, joka liittää kodin wifi-verkon älylamppuihin. Hinta 99 euroa. Philips Hue White and Color ambiance -aloituspakkaus, jossa värilliset valot. Hinta 179 euroa. Lisävalopakkaukset alkaen 59,90 euroa. Saatavilla Verkkokauppa.comista, Tokmannilta ja Talotarvikkeelta.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää