DF-14964_R – Rami Malek (Freddie Mercury) and Gwilym Lee (Brian May) star in Twentieth Century Fox’s BOHEMIAN RHAPSODY. Photo Credit: Alex Bailey.

Bohemian Rhapsody


Queenin, mutta ennenkaikkea Freddie Mercuryn tarina on upeaa katsottavaa ja kuultavaa


Ohjaaja Brian Singer tunnetaan enemmänkin actionleffoistaan mm. X-Menien parissa. Nyt hän on tarttunut oman elämänsä supersankaritarinaan. Huikea elokuva Queen-bändistä ja siinä keskitytään pääasiassa Freddie Mercuryn elämään nuoruudesta legendaariseen Live Aid -keikkaan vuoteen 1985. Kuusi vuotta myöhemmin Mercury kuoli Aidsiin, mutta toimi loppuun asti Queenin keulakuvana.

Tarina on monelle tuttu. Queen-faneja syntyy koko ajan yhä uudempiin sukupolviin. Musiikki jatkaa elämäänsä. Nuoret miehet perustavat bändin nimeltä Smile, se saa laulajakseen Freddie Mercuryn, oudosti pukeutuvan nuorukaisen, jonka lavakarisma on jotain omaa luokkaansa.

Myös Mercuryn liittoa Mary Austinin kanssa elokuva kuvaa tarkasti. Bändistä muodostuu Queen. Kieroilevia levy-yhtiö tyyppejä, menestystä, oman seksuaalisuutensa löytämistä ja käsittämättömän hienoa musiikkia, mutta myös yllättävän paljon huumoria tarjoillaan katsojille tässä reilun kahden tunnin mittaisessa spektaakkelissa. 

Leffaa olisi voinut periaatteessa jopa typistää, mutta ei se siltikään edes tunnu liian pitkältä. Ei edes lopun melkein kuva kuvalta kopioitu live esiintyminen Wembleyn Live Aid konsertista, joka oikeasti kesti ainakin noin 20 minuuttia.

En muista, olenko koskaan elokuvan aikana saanut näin monessa kohtaa näin paljoa kylmiäväreitä. Melkein joka kerta, kun tutut sävelet alkavat soimaan, koko kroppa menee kananlihalle. Lopussa jopa silmätkin hieman kostuvat.

Musiikki on upeata. Käsittääkseni Mercurya esittävä Rami Malek jopa itse laulaa suurimman osan biiseistä? Yritin tästä tietoa kaivaa, mutta en löytänyt. Jos näin on, niin huhhuh!

Näyttelijävalinnat ovat jokaisen kohdalla osuvia. Muut Queeniläiset ovat esikuviensa näköisiä ja oloisia. Lucy Bounton Mary Austinina tekee hienoa työtä. Kohtaus, jossa Freddie sanoo Marylle, epäilevänsä, että hän on biseksuaali, johon Mary vastaa: ”Sinä olet homo.” On kaikessa luonnollisuudessaan ja kauneudessaan yksi valkokankaan upeimmista. 

Elokuvan ehdoton tähti on Mr Robot -sarjasta yleisön tietouteen ponnahtanut Rami Malek. Välillä unohtaa katsovansa näyttelijää näyttelemässä Freddie Mercurya. Ulkonäkö, tutut eleet, rock-kukkoilut ja kaikki täsmää siihen kuvaan mitä olemme Mercuryyn tottuneet liittämään.

Jos tässä vaiheessa alkaa Oscar-voittajia veikkailla, Malek mitä ilmeisemmin tulee olemaan mukana kisassa. Mercuryn hampaita myöten Malek muuntautuu Mercuryn vaatteisiin ja hiustyyleihin täydellisesti. Roolissa on sellaista intensiteettiä ja paloa, mitä harvemmin näkee. 

Upeaa upeaa. Vuoden yksi parhaista elokuvista ehdottomasti.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää