Näytät vieraalta rakas

Arvio

Kuva: Juho Laitinen

Huikea teksti jättää miettimään

Tamperelainen harrastajateatteri, Tukkateatterin on löytänyt kultakimpale tekstin toteutettavakseen. Marjo Niemi on kirjoittanut todella upean näytelmän Näytät vieraalta rakas.

Myönnän ja häpeän, että on kulunut ihan liian monta vuotta siitä, kun viimeksi olen Tukkateatterin näytelmiä nähnyt. Nyt lupaan ottaa itseäni niskasta kiinni, ja käydä useammin katsomassa harrastajateatteria. Varsinkin kun näinkin hieno esitys on tarjolla.

Sinä katsoja, varaa lippusi nyt, ja mene katsomaan tämä näytelmä. Esityksiä nimittäin on enää valitettavasti neljä jäljellä. Itse ehdin tämän vasta tässä vaiheessa muilta kiireiltäni nähdä. Harmittaa. 

HARRI ON kuollut. Lentokentällä ruumista odottavat äiti, sisko, paras kaveri ja juuri synnyttänyt puoliso. Idea ja ajatus on jo täysin kutkuttava ja huikea lähtökohdaltaan. Aika kuluu, ja ihmiset purkavat tuntojaan. Lopulta päästään arkunkin äärelle.

Harri on tietenkin vain sivuhenkilö. Keskiössä tässä tekstissä ovat henkilöt, jotka olevat läsnä läsnä. Siinä hetkessä ja siinä ajassa. Toki menneisyyttä kaivellaan jokaisen kohdalta.

Näytelmä on nerokas. Se pistää ajattelemaan. Se huokailuttaa, ja se muistaa myös naurattaa. Mustasti.

Harrastajateatterissa pitää katsoessa muistaa se, että lavalla on harrastajia. Niin nytkin näyttelijöiden tasot ovat erilaisia. Silti katsojaa ei haittaa. Teksti imee mukaansa. Jokainen tekee roolinsa takuuvarmalla tyylillään. Uskottavasti, katsojalle ammentaen. 

MINÄ PIDÄN tästä fiiliksestä, mitä Tukkateatteri tarjoaa. Tila on pieni ja intiimi. Lavastus, valot yms. ovat yksinkertaisia ja täysin tilanteeseen sopivia. Näytelmä on ohjattu toimivaksi, tiiviiksi kokonaisuudeksi. 

Tätä näytelmää ei kannata jättää näkemättä. Kiitos koko työryhmälle tästä upeasta tuotoksesta, ja siitä miten se saa jälkikäteenkin vielä mietityttämään.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää