Design 931 on laatusuunnitelun helmi keskellä Tamperetta

Bongasin putiikin jokin aika sitten. Iltamyöhään tiirailin ikkunan läpi hienoja aurinkolaseja, kelloja ja miesten alushousuja. Vaatteitakin näytti löytyvän. Logo kertoi: Design 931. Vanhana Tamperelaisena yhdistin heti numerosarjan Tampereen vanhaan suuntanumeroon. Mikäs mesta tämä on? Tästä oli otettava selvää.

Sovin haastatteluajan hikiseen maanantai-iltaan. Paikalla on pari oman vaatemerkin suunnittelijaa ja liikkeenvastaava. Design 931:n ideana on pysyvä pop up -kauppa, joka on avoinna maanantaista lauantaihin ja jos sattuu aikaa löytymään muilta kiireiltä, ovet ovat auki myös sunnuntaisin tai sopimuksen mukaan. Suomessa suuret vaateketjut mallistoineen jyräävät pieniä designmerkkejä, eikä yrittäjiäkään tässä maassa kannusteta yrittäjyyteen veroilla ja muilla byrokratian kiemuroilla, mutta nämä nuoret suunnittelijat ovat sisukkaita ja valmiita yrittämään.

”Helvetin kallis harrastus, jota kuitenkin tehdään suurella sydämellä ja toivotaan, että tämä olisi joku päivä ihan oikeaa työtä.”

HIENOINTA LIIKKEEN ideassa on se, että suurin osa designvaatteista ja -asusteista on suomalaista suunnittelua alusta loppuun ja pääosin itsetehtyä.

Kolme päämerkkiä ovat SMI illimité, Ludicrous ja Skuxx Ltd, joista viimeiseksi mainittu on tunnetuin. Brändin pöllömerkki on jo saavuttanut ihmisten tietouden.

Edellisten merkkien lisäksi löytyy yksitoista muuta  suomalaista designmerkkiä ja kolme ulkomaalaista. Syksyllä laajennetaan vielä viidellä uudella merkillä. Nekin pääosin suomalaista laatua.

Nettikaupan valtakaudella asiakkaat onneksi myös haluavat konkreettisesti asioida kaupassa ja kosketella ja sovittaa vaatteita. Suomalaiset ostavat helposti designasusteita, vaatteita ostetaan hieman vähemmän. Kellot ovat tällä hetkellä liikkeen liikkuvinta kamaa.

Tietysti, kun kyse on vielä hieman ”ei niin tunnetuista merkeistä”, asiakkaan ostopäätöstä nimenomaan helpottaa, kun vaatetta saa sovittaa rauhassa. Ja tokihan aina mietityttää vaatteen hinta.

Mutta on muistettava, että esimerkiksi SMI illimitén vaatteista vaaterekistä löytyy vain mallikappaleet. Vaate tehdään käsityönä asiakkaalle sopivaksi. Talvitakin saa 2-4 viikossa, riippuen sesongista, kevättakin saa 1-2 viikossa. Toki hyllyistä ja rekeistä löytyy  heti valmiita vaatteita ja asusteita.

Liikkeestä löytyy myös taidetta. Periaatteessa ”kaiken minkä näet, voit myös ostaa”. Meinasipa tätä haastattelua tehdessä, myyntipöydältä lähteä asiakkaan mukaan suunnittelijan omat, liikkeeseen unohtamat aurinkolasit.

DESIGN 931 IDEANA on suomessa aika uusi konsepti kaupanpidossa. Eli kolme päämerkkiä maksavat tilavuokraa ja muita kuluja eniten, muut esillä olevat merkit jakavat pienemmän osan kuluista. Niin sanotusti vuokraavat hylly- ja rekkitilaa.

Jos joku merkki ei liiku, on merkin suunnitelijan päätös, vetääkö merkin pois myynnistä, vai antaa olla hyllyssä.

Liike sijaitsee Verkatehtaankadun ja Aleksanterinkadun kulmassa, vai korttelin päässä Hämeenkadusta, Tampereen pääkadusta siis.

Samassa tilassa sijaitsee myös Glohair kampaamo, jonka pesupaikat on hyvällä idealla sijoitettu vaateliikkeen peräosaan. Näin ollen jokainen kampaamon asiakas kävelee myös vaateliikkeen läpi. Siinä ihanan helposti saattaa syntyä pieni heräteostoksen halu.

Design 931 näyttää hyvältä. Haastateltavat kertovat, että jokainen on tuonut oman panoksensa liikkeen ulkonäön suunnitteluun:
– Nuo tapetit löytyivät Kuljunkartanon tapettien alelaarista, tuo navetanovi ja nuo laudat löytyivät suvun maatilalta Metsäkylästä.

Myös liikkeen tuotevalikoiman esillepanoa hämmennetään jatkuvasti asiakkaiden mielenkiinnon säilyttämiseksi. Jokainen suunnittelija liikkeellä käydessään kuulemma vuorotellen nostaa omaa merkkiänsä paremmin esille. Ja kun kuitenkin taitelijoita ollaan, yhteenkin välillä otetaan räiskyvästi, mutta positiivisesti ja koko ajan opetellaan myös vastuun jakamista.

Ja haastateltavat haluavatkin kertoa avoimesti missä mennään, mitä tehdään ja kuitenkin tätä hommaa vedetään yhdessä. Suuri halu näyttää se mihin tällä kaikella kuitenkin pyritään: suomalaiseen laatudesigniin.

Ihan huikea ja rohkea idea. Liike näyttää hyvältä. Kaikki tuotteet näyttävät hienoilta. Voisin ostaa mitä vain täältä. Ainakin Mähöne-kalsarit aion tulla hakemaan.

Nyt vain rohkeasti kannatamaan upeaa Suomi-designia. Käykää tutustumassa liikkeeseen. Liikkeellä on myös hyvät nettisivut, joista helposti pääsee klikkaamalla tutustumaan myös pienempien merkkien valikoimaan. www.design931.fi

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää