Mikset elä elämää, jota haluat elää?

Miksi et elä arvojesi mukaista elämää? Mikset ole ihminen, joka oikeasti haluaisit olla? Helpolta kuulostavia vaikeita kysymyksiä.

Juuri näihin tarjoaa vastauksia psykologi ja psykoterapeutti Arto Pietikäinen uudessa Kohti arvoistasi – suuntaa mielekkäisiin muutoksiin -kirjassa. Pietikäinen on mindfulness-ajattelun ja hyväksymis- ja omistautumisterapian guruja Suomessa.

Hän toteaa, että muutoksen tekeminen on vaikeaa, ja tarjoaa kirjassaan käytännöllisiä työkaluja, joiden avulla voi toteuttaa mielekkäitä ja omien arvojensa mukaisia muutosia.

Tässä kolme poimintaa kirjan annista.

 

1. Kulje kohti arvojasi.

Opettele löytämään omat arvosi, se, millainen todella haluat olla. Tämän jälkeen tee tietoisesti valintoja ja tekoja, jotka vievät sinut lähemmäs arvojesi mukaista elämää. Risteyskohdat, joissa valitset arvojesi mukaisen tien, ovat mahdollisuus muutokseen.

Itselle tärkeiden asioiden, arvojen, kirkastaminen auttaa selkiyttämään sitä, millainen ihminen haluat olla ja mihin haluat käyttää aikaasi. Arvojen mukaisia valintoja voi tehdä aina, vaikka ne eivät aina olekaan helppoja.

Älä sekoita arvoja ja tekoja. Tekosi ja valintasi voivat viedä sinut lähemmäs arvojesi mukaista elämää. Arvot tai niistä johdetut keskeiset elämänperiaatteet ovat kuin ilmansuunta, jota kohti haluaa mennä ja tavoitteet ovat askelmia, joilla voi toteuttaa arvojaan. Päätepistettä ei ole, aina voi mennä vielä pidemmälle länteen.

 

2. Ajatukset ovat vain ajatuksia, eivät totuus. Opettele hyväksymään ne.

Kaikilla meillä on epämiellyttäviä ajatuksia, mutta ne ovat vain ajatuksia. Opettele elämään niiden kanssa, tarkastele niitä kylmän viileästi ulkopuolelta. Musta, että ne ovat vain ajatuksia. Ajattelija ja ajatus ovat eri asioita, et ole vastuussa ajatuksistasi, mutta vastaat siitä, miten reagoit niihin.

Tietoisen läsnäolon idea on muuttaa suhdettasi ajatuksiisi ja pienentää niiden valtaa. Kun yrittää päästä eroon epämiellyttävistä ajatuksista, ne vain lisääntyvät. Huomaa siksi ajatuksesi, myös ne epämiellyttävät. Älä ajattele ”olen luuseri”, vaan huomaa tietoisesti ”nyt minulla on ajatus, jonka mukaan olen luuseri”. Ja muista, että se on vain ajatus.

 

3. Ole vahvasti nykyhetkessä.

Psyykkinen hyvinvointi liittyy vahvasti kykyyn olla läsnä nykyhetkessä. Tulevan murehtiminen ja menneen vatvominen ovat keskeisiä ahdistuneisuuden ja masennuksen tekijöitä.

Ikävä kyllä läsnäolo nykyhetkessä ei ole helppoa. Murehtimisessa nykyisyyden tilalle tulee ajatuksista koostuva tulevaisuus ja märehtiminen korvaa nykyisyyden ajatuksilla menneisyydestä. Ja kun olet uppoutunut ajatuksiin, et voi olla nykyhetkessä. On hyvä muistaa, että ahdistus ja masennus eivät viihdy nykyhetkessä.

 

KIRJA TARJOAA muutoksen tueksi kymmenittäin harjoitustehtäviä. Osa niistä tuntuu oudoilta ja typeriltäkin, mutta laajasta valikoimasta jokainen löytää varmaan itselleen sopivimmat. Kirjan voi lukea päivässä (ja unohtaa tehtävät) tai sen parissa voi viettää viikkoja miettien toimintaansa ja tehden harjoituksia. Molemmilla tavoilla kirjasta saa ajattelemisen aihetta ja eväitä muutoksiin.

Pietikäisen edellisestä teoksesta Joustava mieli – Vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen ylivallasta on tullut lähes klassikko. Uusi kirja jatkaa ja syventää edellisen teemoja arvojen työstämisen suuntaan.

 Joustava mieli nosti minua pari vuotta sitten uupumuksen ja masennuksen suosta. Tämä kirja pani miettimään, millainen minä sisimmässäni haluan olla.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää