Hämähäkkimies Spider-Man, vuosikerta 1985 osa 2 -näköispainos


Kasarihämis hyppelee epätasaisissa tarinoissa


Egmont kustannus on ottanut asiakseen tuoda iloksemme menneisyydestä monien sarjakuvahahmojen vanhoja seikkailuja. Hyvä niin.

Tällä kertaa saamme nautiskella vuoden 1985 suomalaisen Hämähäkkimies-lehden numeroista 7-12. Ja kaikki mainoksista Mail-Manin palstaa myöten on säästetty mukaan. Myös Rami Rautakorven esipuhe kannattaa lukaista ajatuksella.

Itse aloin keräämään Hämähäkkimiestä vuoden 1984 loppu puolella. Syynä tähän oli Ihmenelosten siirtyminen Hämähäkkimies-lehden kakkostarinaksi. Ihan tuolloin en vielä ihan täysin lämmennyt seittiveikon seikkailuille. Enkä täysin nytkään.

Ihmenelosten oma lehti Suomessa oli vast ikään lopetettu, joten tuo omituiset kyvyt omaava nelikko seikkaili paljon myös Hämiksen kanssa. Tässäkin kirjassa on yhteisseikkailuita koko ryhmän kanssa ja onpa myös Liekin ja Hämiksen yhteinen pikkutarina.

Muina vihollisina Peter Parker kohtaa mm. Bumerangin ja Pöllön. Myös Kingpin on vahvasti mukana. Uusina tulokkaina esitellään aina yhtä mielenkiintoinen pari: Viitta ja Tikari. Nuo valon ja pimeyden lapset saivat voimansa pieleen menneestä synteettisen huumeen kokeilusta. Ja tottahan toki Peter Parkerilla on aina myös sutinaa jonkun tyttösen kanssa. Tällä kertaa kuvioissa pyörii pyöreärillinen Debra Whitman.

Pääasiassa jokainen kuudesta lehdestä on jaettu seuraavalla tavalla. Ensin seuraamme puolen lehden verran Hämähäkkimiehen omia seikkailuita The Spectacular Spider-Man -lehdistä, sitten Ihmenelosten omia seikkailuja ja lopuksi vielä pieniä pätkiä vanhoista The Amazing Spider-Man -lehdistä.

TSSM-lehden taso ei tarinoiltaan, eikä kuvitukseltaan ole mitään parasta A-luokkaa. Siitä pitävät huolen kirjoittajana Bill Mantlo ja kuvittajina pääasiassa Ed Hannigan ja Al Milgrom. Eivätkä vanhat TASM tarinatkaan jaksa hirmuisesti innostaa vaikka niistä huolehtivat klassikko äijät  Stan Lee ja Steve Ditko.

Mutta Ihmenelosten omat seikkailut uppoavat meikäläiseen. Ja eiköhän tästä kuulu pojot käsikirjoituksesta ja kuvituksesta vastaavalle John Byrnelle. Elettiinhän hänen kulta-aikaansa.

Mutta plussana ehdottomasti Viitta ja Tikari. Heidän taisteluaan huumejengejä vastaan saammekin sitten seurata lisää vuoden 1986 julkaisuissa.

Perushyvää muistelointia, ja hienoa, että tämäkin saadaan julki uusille sukupolville.

Hämähäkkimies Spider-Man, vuosikerta 1985 osa 2 -näköispainos

  • Egmont kustannus
  • Suomennos: Metsänen
  • Toimittanut: Janne Suominen

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää