The Dressmaker


Elokuva, jossa kosto on uusi musta


The Dressmaker kertoo tarinan maailmalla menestyneestä ompelijasta, joka palaa karulle kotiseudulleen Australian Dungatariin 1950-luvulla. Myrtle ’Tilly’ Dunnage, jota esittää lahjakas Kate Winslet, on karkotettu 10-vuotiaana pois kotiseudultaan epäiltynä koulupojan murhasta. Kannuksensa ansainneensa hän palaa tekemään tilit selviksi tuppukylän asukkaidensa kanssa ja löytämään yhteyden erakoituneen äitinsä kanssa.

Aavikon keskellä sijaitseva Dungatarin kylä on täynnä herkullisia hahmoja, suhteita ja kaksinaismoralismia kytien uinuvan pinnan. Ja aivan kuin missä tahansa pienessä pitäjässä, kylän kollektiivinen muisti on vahva ja Myrtle Dunnagea kohtaan kannetaan yhä vahvaa kaunaa. Tilannetta ei yhtään helpota se, että aikoinaan surkeanoloisesta tytöstä on kasvanut arvonsa tunteva, itsevarma nainen. Tämän femme fatalen suurin tehtävä onkin voittaa kylän luottamus itselleen ja selvittää, minkä vuoksi häntä syytettiin murhasta, jota hän ei itse muista tehneensä. Tilly saakin kyläläiset hiljalleen puolelleen loihtimalla takapajulan daameista näyttäviä ladyjä 50-luvun henkeen.

Musta huumori on aina tyylikästä


Tarinassa on kerroksellisuutta ja hohtoa, mutta ilman hollywoodimaista yltiöimelyyttä. Välillä jopa Pedro Almodovar -henkiseen, campahtavaan iloitteluun kiihdyttävä elokuva on äärimmäisen tyylikäs kokonaisuus. Karu Dungatar luo voimakkaan kontrastin Tillyn tuoman ja luoman glamourin ympärille.

Elokuva leikittelee sekä kerronnallisesti että kuvallisesti spaghetti-westernien tyylillä. Ensimmäisistä kuvista, joissa Tilly astelee öiseen aavikkokylään on paljon tuttua kuvastoa: autiot kyläkadut, vesipumpun tuulimylly ja tuulen mukana lentävää kuivaa arokasvillisuutta. Lopuksi kostajamme nostaa esiin aseensa: Singer-ompelukeen. Toinen häpeilemättömästi lännenelokuvista lainattu kohtaus on kilpailevan ompelijattaren saapuminen kylään. Lähikuvat tiukoista katseista ja esiin vedetyistä aseista – tässä tapauksessa ompelukoneista – ovat hauska viittaus vanhoihin elokuviin.

Rosalie Hamin romaaniin perustuva The Dressmaker on elokuva täynnä katkeransuloista draamaa ja mustaakin mustempaa huumoria koottuna trés chic -pakettiin. Elokuvan kokonaisuudessa tunnelmallinen kuvallinen kerronta, erinomainen musiikki ja ennen kaikkea 50-luvun glamourille uskollinen puvustus tekevät The Dressmakerista ajattoman helmen, joka kestää useammankin katselukerran. Edullista, mutta sitäkin hohdokkaampaa terapiaa kaikille niille, joille on jäänyt hampaankoloon asia, jos toinenkin omasta kotipitäjästään.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää