BQ5A1606.CR2

Breathe


Itkuleffa kertoo tositarinan polion halvaannuttamasta miehestä ja hänen vaimostaan


Kaunis, lämmin, itkettävä, mutta myös turhan siirappinen ja ylipitkä elokuva kertoo tositarinan poliosta ja voimakkaasta vaimosta, joka ei anna miehensä luovuttaa. Ohjaajan pallille esikoispitkällään istahtaa enemmänkin digirooleistaan tuttu Andy Serkis. Ja hyvinhän se homma menee. Kaunista kuvaa ja mainio tarina.

Tarina alkaa 1950 luvun lopulta, kun vastanaineet Robin Cavendish (Spider-man leffoista tuttu Andrew Garfield) ja Diana Cavendish (The Crown sarjan Claire Foy) saavat tietää odottavansa lasta. Samaan syssyyn Robin sairastaa polioon. Polio rappeuttaa selkärangan hermoston niin, että mikään kaulasta alaspäin ei toimi, ja olet myös lopuksi iäksi tuomittu hengityskoneeseen. Robin vaipuu synkkyyteen ja kieltää jopa vaimonsa vierailut. Diana kuitenkaan ei luovuta. Hän siirtää miehensä kotiin ja alkaa tämän täyspäiväiseksi hoitajaksi.

Laaja ystäväpiiri tukee heidän ratkaisuaan ja antaa heille voimaa rakkaudellaan ja ystävyydellään. Lopulta kaikki johtaa siihen, että yhdessä ystävänsä kanssa Robin kehittää eräänlaisen pyörätuolin, jossa akullinen hengityskone kulkee mukana ja tuleepahan eräänlainen inva-autokin kehiteltyä. Rohkeus ja halu elää vie heidät jopa Espanjaan asti ja lopulta Saksaan lääkäripäiville esittelemään uutta ihmetuolia. Robin näkee poikansa kasvavan ja Diana pysyy hänen rinnallaan aina loppuun asti.

TARINASSA on ihastuttavaa elämänlämpöä ja myös sopivalla annostuksella huumoriakin. Valitettavasti leffa laahaa monissa kohdissa turhankin hitaasti ja sentimentaalisesti. Siirapiltakaan ei vältytä, ja katsoja voi koko ajan aavistaa mitä tapahtuu. Serkis ohjaa varmalla tyylillä, osaten vetää oikealla hetkellä ”kyynelet silmiin” narusta.

Garfield Robinina liikkumattomassa roolissaan onnistuu ihan hyvin. Sivurooleissa nähdään hienoja suorituksia, onhan siellä useampikin tuttu naama Dowton Abbeysta. Parasta elokuvassa on kuitenkin Dianaa esittävä Claire Foy, joka tekee brittiläisellä ammattitaidolla supertarkan ja hienon roolisuorituksen. IMDb:n mukaan Foylle on rutkasti töitä luvassa tulevaisuudessa, sen verran leffaprojekteja näyttäisi vireillä olevan. Hyvä niin.

Kaunista kuvaa ja epookkista musiikkia. Nenäliinat mukaan niille, jotka niitä luulevat tarvitsevan.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää