KO_04703.dng

Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä

3.5/5

KUVA: Claire Folger
© 2018 MRC II Distribution Company
L.P. All rights reserved.

Kunnon murhamysteeritrilleri vienolla huumorilla

Kun Agatha Christiestä aika jätti, hän kuitenkin antoi maailmalle melkolaisen perinnön, kunnon murhamysteerit ja niiden ratkomiset. Tässä elokuvassa on kaikkea mahdollista. Hieno mysteeri selvitettäväksi, kunnon twistejä ja hemmetinmoinen tähtikaarti sitä tekemässä. Vai mitä sanotte nimistä Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Don Johnson (kyllä, hänetkin on taas jostain pakastearkusta kaivettu!), Chris Evans, Daniel Graig, Christopher Plummer ja niin edelleen.

Perheen moguli (Plummer) kuolee 85-vuotis synttäreidensä päätteeksi, ja kuolinsyyksi todetaan itsemurha. Kurkku auki veitsellä. Kuitenkin synttäreiden ja muistojuhlan välisenä aikana niin poliisit, kuin yksityisetsivä Benoit Blanc (Graig) saavat selvittääkseen, oliko kyseessä sittenkin murha. Murhapaikkana kartano narisevine rappuineen ja miljoonaperintö testamentteineen. Koko suku, perhe, ja edesmenneen kirjailijan nuori hoitajatar ja ystävä Marta Carbera (Ana De Armas), sekä palvelusväki ovat epäiltyjen listalla. 

Pikkuhiljaa Blanc, hieman poirotmaiseen tapaan saa salaperäisen arvoituksen avaimia kasaan pala palalta. Mutta kaikkihan ei tietenkään ole ihan niin yksinkertaista, kuin Agahta Christie olisi aikoinaan kirjoittanut. Nyt eletään kuitenkin nykyaikaa.

Elokuva on mainion tiivis tunnelmaltaan. Pari tuntisen leffan ensimmäinen puolikas tarjoilee herkullisen intensiivisen salapoliisileikin, kuulusteluineen ja murhan palojen loksahtavuudellaan. Juttu siis periaatteessa ratkeaa jo elokuvan puoliväliin mennessä. Mutta! Sitten alkaakin kunnon setviminen. En tässä nyt hirveästi voi spoilaamatta paljastaa. Mutta sanotaan nyt niin, että monen monella olisi syy saada vanha herra hengiltä rahan takia. Sitäpä sitten selvitelläänkin monien mutkien, henkilöhahmojen tunnustusten ja muiden mielenkiintoisten koukeroiden kautta. Jokaisella tuntuu olevan oma tumma salaisuutensa, joista myös herra veitsellä kurkku viilletty oli hyvin tietoinen. Siinäpä syytä kerrakseen. 

Lopussa kiitos seisoo ja totuus paljastuu.

Hieno käsikirjoitus jaksaa melkein kliimaksiin saakka. Upeita roolisuorituksia vanhoilta konkareilta. Pääosaan nousee kuitenkin ihana suurisilmäinen Ana de Armas, jota viimeksi arvioin elokuvassa kolme sekuntia ja hänethän nähdään ensi vuonna Marilyn Monroen roolissa Blonde-leffassa. Kovassa nousussa on hän. 

Brittiläistyylistä kivaa kuivaa huumoria leffa tarjoilee myös, mutta säästelee siinäkin, juuri sopivasti. Pääosassa on kuitenkin mysteerillisyys ja kieroutunut käsikirjoitus. Mielenkiintoinen palapeli suurilla tähdillä.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää