Star Wars IX The Rise of Skywalker

4.5/5

KUVA: © 2019 Lucasfilm Ltd. & TM, All Rights Reserved.

Eeppinen elokuvasarja päättyy näyttävästi

Olin viisi vuotias, kun ensimmäinen Tähtien sota -elokuva sai päivänvalonsa. Sarjakuva-albumi oli ensimmäinen kosketuspintani tarinaan. Itseasiassa taisin myös lukea kirjan ennen kuin vihdoin näin ensimmäisen elokuvan. Nyt saaga on saatu päätökseen ja pääosin hyvään sellaiseen.

Juonesta en paljoa paljasta. 

Kylo Ren etsii ympäri avaruutta Reitä, joka on jatkanut jedikoulutustaan Leia Organan johdolla. Tutut hahmot Poe, Finn, Chewbacca, C-3PO löytävät salaperäisen tikarin, jonka tarkoitus olisi johdattaa kaikki lopulta (vastarintaliike mukaan lukien) Tiennäyttäjän luo, joka sijaitsee vanhalla, raunioituneella Kuoleman tähdellä. Seikkailuja ja hahmoja vilisee, niin paljon, että aiemmat osat kyllä kannattaa kerrata. Lopulta käydään suuri taistelu pimeän puolen uutta suurta avaruuslaivastoa vastaan.

Ei elokuvasta hirveästi voi kertoa spoilaamatta. Sen verran sanon, että yllätyksellisiä hahmoja kaivetaan esiin, jopa haudan takaa. Pääosin kaikki saagan langat solmitaan nätisti yhteen ja loppu hyvin kaikki hyvin.

Elokuva alkaa turhankin hitaasti. Ensimmäinen tunti on kuin itse elokuvan esipuhetta. Paljon siinäkin tapahtuu, mutta sitä voisi tiivistää. Nimenomaan, sitten kun alkaa tapahtua, sitä riittää, jopa turhankin kiireellä. Elokuva antaisi mahdollisuuden moneen silmäkulman pyyhkäisy kohtaukseen ja wow-olotilaan, mutta ohjaaja haluaa tapahtumien etenevän raivostuneen pikajunan vauhdilla, kunnes lopussa taas seisotaan elokuville tutussa suvannossa. 

Jos vauhtia olisi pudotettu, ja katsojille annettu aikaa tunteisiin, elokuva saisi minulta viisi tähteä, mutta nyt katsomoon melkein läkähtyy. Käsikirjoitus on nerokas, ja tutut hahmot vuosienkin takaa takaavat mainion katsomiskerran. Kerroista puheen ollen. Tämähän täytyy käydä katsomassa leffassa vielä ainakin kertaalleen. Pienehkössä salissa oli tunnelmaa ensi-illassa, mutta luulen, että Tampereen Plevnan Isense sali äänentoistoineen ja 3D-meiningillä antavat avaruusoopperaan vielä lisää fiilistä. Menen, kunhan pölynon hieman laskeutunut.

Upea lopetus. Kai kuitenkin suunnitteilla on jo ihan uuden saagan aloitus? Onhan?

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää

1 Comment

Comments are closed.