Edge of Tomorrow

Laadukasta scifiä mättöasenteella.

Edge of TomorrowTom Cruisen esittämä hienohelmainen upseeri Cage joutuu yllättäen taistelutantereelle ärhäköitä muukalaisia vastaan. Ja itseasiassa hän joutuu sinne yhä uudestaan ja uudestaan. Eurooppaan on pudonnut asteroidi, joka on tuonut maapallolle vihaisen muukalaisrodun, joka pikkuhiljaa valloittaa koko palloa itselleen. Kaikki maat ovat yhdistyneet rintamaan näitä ulkoavaruuden vihulaisia vastaan. Päätetään, että Englantiin nämä viholliset eivät pääse, viimeisen rintaman on pidettävä. Sitten jotain menee pieleen, ja pahasti meneekin. Cage joutuu keskelle vihollisjoukkoa, kunnes kuolee, herää tukikohdasta, joutuu keskelle vihollisjoukkoa, kuolee, herää… Elokuvan mainoslause lainaa melkein Fatboy Slimin biisiä: Eat Sleep Rave Repeat. Live, Die, Repeat, eli Elä, kuole, toista.

Pikkuhiljaa Cruisen hahmo alkaa toistojen myötä tajuta, mistä on kyse, ja videopelimäisesti pääsee joka toistolla pidemmälle taistelutantereella. Siellä hän kohtaa Ritan (Emily Blunt), joka on käynyt saman oravanpyörän läpi, mutta nyt jo kadottanut kykynsä. Yhdessä parivaljakko alkaa selvittää, miten ilkeistä alieneista päästään eroon.

Leffa perustuu Hiroshi Sakurazakan tekstiin All You Need Is Kill. Luulenpa että kirjailijan dvd-hyllystä löytyvät ainakin seuraavat elokuvat: Päiväni murmelina, Starship Troopers, World War Z ja Full Metal Jacket. Sen verran oiva sekamelska noista kaikista käsikirjoitus on. Vaikka leffasta puuttuukin Starship troopersin ironisuus, huumoriakaan ei ole unohdettu. Uudelleen ja uudelleen kuoleminenkin voi ilmeisesti olla hauskaa. Avaruuden ökkömönkiäiset ovat sopivan uudenlaisia ja jopa ihan pelottavia, tosin taaskin liian nopeita ja ylivoimaisia.

Tehosteet ovat näyttäviä ja 3D toimii hienosti ja on ihan tarkoituksenmukaista tässä elokuvassa. Tosin jossain vaiheessa hieman puuduttaa kasvoille lentävä roina ja alienin palaset. Onhan käsikirjoituksessa metrin mentäviä aukkoja loogisuudessa, mutta hei, tämähän on scifiviihdettä, eikä mikään Ajankohtainen kakkonen. Armeijan yliaseistetut robottipuvut ovat mukavaa katseltavaa. Cruisen ja Bluntin kemiat kohtaavat kivasti, mutta muu näyttelijäkaarti saakin tyytyä esittämään neljättä robottipukua vasemmalta. Ja Cruise on, no Tomppa. Tällaisia roolejahan äijä on työstänyt viime vuodet putkeen. Eli ei mitään uutta tarjottavaa siinä suhteessa. Hyvää kesäviihdettä ja hienoa päästä pakenemaan auringonporotusta leffateatterin pimeyteen. Melkein haluaisin antaa yhden tähden enemmän, mutta ei tämäkään leffa jää mieleen pitkäksi aikaa kummittelemaan.

Kuvat: © 2014 Village Roadshow Films (BVI) Limited, videon lähde: Filmtrailer.com

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää