Kymmenen vinkkiä, joilla teet arkiaamuista sujuvampia

Jokaisen aamu on yksilöllinen. IKEA tutki kaupunkilaisten aamutoimia ympäri maailmaa ja antaa vinkit aurinkoisempaan aamuun.

Aamun kulku on kaikilla erilainen. Toiset ovat aamuvirkkuja ja ehtivät hoitaa kotiaskareita heti aamusta, toiset torkuttavat viimeiseen minuuttiin saakka (syyllistyn itse jälkimmäiseen). IKEAn tekemä Life At Home -tutkimus selvitti 8 000 ihmisen aamuja kahdeksassa suurkaupungissa ympäri maailmaa.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi jopa 43 prosenttia berliiniläisistä ei syö aamiaista. 19 prosenttia tukholmalaisista torkuttaa kolme kertaa tai enemmän. 46 prosenttia mumbailaisista harrastaa aamulla liikuntaa. Aamupuuhiin kuuluvat myös mobiililaitteiden käyttö ja sosiaalinen media, jotka vievät keskimäärin 11 minuuttia jokaikinen aamu.

Aamun onnistumisella on suunnattoman suuri vaikutus siihen, millainen päivästä tulee. Siksi aamuun valmistautuminen kannattaakin aloittaa jo edellisenä iltana. Hyvin nukutun yön jälkeen sekä keho että mieli ovat valmiita uuteen päivään. IKEA on koostanut neuvoja ja vinkkejä autuaampiin arkiaamuihin.

Kymmenen vinkkiä, miten arkiaamuista voi tehdä nautinnollisia

  1. Käy mahdollisuuksien mukaan suihkussa jo illalla.
  2. Täytä kahvinkeitin valmiiksi aamua varten ja valmistele aamiainen. Esimerkiksi puurohiutaleet voi mitata valmiiksi lautaselle ja smoothieainekset blenderinkulhoon jääkaappiin. Jos otat lounaan mukaan töihin, pakkaa sekin valmiiksi jo edeltävänä iltana.
  3. Valitse ja ota esille seuraavan päivän vaatteet.
  4. Rauhoitu hyvissä ajoin illalla: sulje televisio ja tietokone tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa.
  5. Pyhitä sänky nukkumiselle.
  6. Some-maailmassa vierähtää helposti suunniteltua enemmän aikaa. Jos tapanasi on selata puhelimella sähköposteja tai Facebookia ennen nukkumaanmenoa tai heti herättyäsi, hanki perinteinen herätyskello ja siirrä puhelin yön ajaksi lataukseen toiseen huoneeseen, vaikkapa eteiseen.
  7. Pidä aamutoimien välineet hyvässä järjestestyksessä. Näin hammasharja ja -tahna, parranajovälineet, deodorantti ja muu kosmetiikka löytyy aamulla juuri sieltä mistä pitääkin. Lokerikko tai lokeroitu vetolaatikko helpottaa järjestyksen ylläpitämistä myös kylppärissä.
  8. Pue päivän vaatteet päällesi vasta juuri ennen lähtöä. Näin et sotke vaatteita ruoalla tai kahvilla.
  9. Järjestä tavaroille paikat sieltä, missä niitä käytetään. Näin aikaa ei kulu hakemiseen ja etsiskelyyn.
  10. Säilytä avaimet aina samassa paikassa, johon ne jätetään sisään tullessa. Järjestä esimerkiksi eteiseen lokerikko tai laatikosto, jossa kukin perheenjäsen säilyttää omilla paikoillaan avaimia, lompakkoa ja muita lähtöön tarvittavia tavaroita.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää