Moto 360 on ensimmäinen houkutteleva älykello

Tyylikäs älykello ohjaa kännykkää, mittaa aktiivisuutta ja näyttää aikaa.

Taskussa olevan älypuhelimen kaveriksi suunnitellut älykellot ovat rynnistäneet kovalla vauhdilla kuluneen vuoden aikana. Kulutuselektroniikasta ja kännyköistä tutut nimet kuten Sony, Samsung ja LG ovat puskeneet markkinoille jo useammankin mallin, ja Kickstarterin avulla vauhtia saanut Pebble on saanut palstatilaa keräämällä hirmuisen potin joukkorahoituksessa. Suurin osa kelloista tuntuu tosin olevan suunnattu Timex Data Linkin ja Casio Databankin entisille käyttäjille, joille tyyli on toissijaista.

Kilpailijoiden verran toimintoja löytyy kuitenkin myös uudesta Motorola Moto 360 -älykellosta, kiitos yhteisen Android Wear -rajapinnan. Matkapuhelinmarkkinoilla hetken henkeä vetänyt Motorola on nyt pessyt kasvonsa ja tuonut nopealla tahdilla markkinoille mielenkiintoisia puhelimia, joiden kaveriksi Moto 360 on ensisijaisesti suunnattu. Poikkeuksellisen Motosta tekee se, että lähtökohtana on selvästi ollut klassinen rannekello, joten kellona ollessaan laite on sangen miellyttävän näköinen. Myös koko ja paino ovat kuuleman mukaan kohdillaan. Kellotauluvaihtoehtoja on aluksi kuusi ja ensimmäisessä rynnistyksessä laitetta on tarjolla kahdella eri värityksellä. Myöhemmin tulossa on ainakin metallirannekkeinen versio.

Älykkäämmän kellon ensisijainen etu on tässä vaiheessa se, että lyhyet viestit ja niihin vastaaminen sujuvat ilman puhelinta, navigointiohjeet saa suoraan ranteeseen ja musiikkitoistoa voi hallita suoraan ranteesta. Älykello kamppailee rannetilasta myös Polar Loopin ja Jawbone Upin kaltaisten aktiivisuusrannekkeiden kanssa, sillä molemmat mittaavat askelia, kannustavat parempaan elämäntapaan ja herättävät pehmeästi värisemällä.

Android Wear -kellona Moto 360 toimii ainoastaan Android 4.3 tai uudempaa versiota käyttävissä puhelimissa. Kellon akku kestää valmistajan mukaan noin päivän, mutta esimerkiksi teknologiablogi The Vergen testissä kellosta loppui aktiivisessa käytössä puhti jo 12 tunnissa. Käyttäjät ovat valittaneet myös, että älykellon kanssa entistä vaikeampi ”vaihtaa vapaalle”. Ehkä älykelloa kannattaakin käyttää työpäivän ajan apurina ja vapaalle lähtiessä vaihtaa ranteeseen esimerkiksi jokin Sarpanevan klassinen ”tyhmäkello”.

Moto 360 -älykellon saapuminen Suomeen on vielä epävarmaa, mutta huhujen ja juorujen perusteella maihinnousu tapahtuu myöhemmin syksyllä, hinnan asettuessa luultavasti noin 250 euron tuntumaan. Ennakkotilauksia ottaa vastaan ainakin Verkkokauppa.com.

Lisätietoja Motorolan sivuilta.

Aake

Mediatutkimuksen opiskelija, jonka päivät kuluvat valokuvia ottaessa ja tutkiessa. Vapaalla kiinnostavat eniten vimpaimet, videopelit ja vauhti.

Lue lisää