Batman: Kuolema kulkee perheessä

Batman – Kuolema kulkee perheessä

Yhä hullummaksi ja vaarallisemmaksi muuttunut Jokeri, iskee nyt Batmanin kimppuun henkilökohtaisemmin kuin aiemmin.

Batman: Kuolema kulkee perheessä
Batman: Kuolema kulkee perheessä

Kirjoittaja-kuvittaja -kaksikko Snyder ja Capullo ovat luoneet yhden Batmanin inhottavimmista ja raaimmista seikkailuista. Kaksikkohan on tuttu esimerkiksi suomennetusta Batman pöllöjen hovi -sarjakuvakirjasta Kirjoittaja Scott Snyder on tehnyt käsikirjoituksia muun muassa Marvelille, mutta parhaiten hänet tunnetaan DC:n leivistä kirjoittamallaan Swamp Thing -sarjakuvalla, mutta varsinkin Batmanin kanssa hän tuntuu olevan omillansa. Kuvittaja Greg Capullo nousi kuuluisuuteen, kun Todd McFarlane pyysi häntä mukaan luomansa Spawn hahmon sarjakuvaan. Myöhemmin DC halusi kuitenkin hänen ja Snyderin yhteistyötä, ja tästä yhteistyöstä tämäkin hieno albumi on nyt syntynyt.

Jokeri on ollut pois Gotham Citystä vuoden, ja vuosi onkin ollut suht rauhallinen. Nyt Jokeri kuitenkin palaa kaupunkiin hakemaan irtileikattuja kasvojaan, jotka hän oli kaupunkiin jättänyt ikäänkuin viestiksi paluustaan. Tällä kertaa jopa oman sairaan hulluutensa ylittänyt Jokeri on pahempi kuin koskaan. Nyt tulilinjalla ovat Batmanin läheiset hovimestari Pennyworth ja poliisipäällikkö Gordon, puhumattakaan Robinista tai Batgirlistä.

Samalla kuitenkin leikitään kieroutunutta kissa ja hiiri leikkiä, olisko Batman mitään ilman Jokeria ja toisinpäin, tai jos he tietäisivät toistensa henkilöllisyydet, olisiko silloin enää mitään jännitettä heidän välillään. Jokeri valjastaa joukkoihinsa myös muut Batmanin viholliset. Joukoissa seisovat muun muassa Pingviini, Arvuuttaja ja Pakkasherra. Toisaalta Jokerin tuntien, tietää että hänhän pettää kerta toisensa jälkeen kaikki, jopa rinnallaan seisovat ihmiset.

Enpä muista koskaan lukeneeni näin iljettävän veristä ja raakaa Batman tarinaa. Kasvoja viillellään ja sarjakuvaruudut hehkuvat punaisina. Ruumiita tulee jo ensimmäisiltä sivuilta lähtien röykkiöittäin, eikä meno loppua kohden ainakaan yhtään hellitäkään. Snyder on luonut huikean tarinan pahuuden irvikuvasta. Ja lukija joutuukin miettimään myös Batmanin moraalisia ratkaisuja. Eikö tuota hullua Jokeria voi kukaan pysäyttää? Capullon taidetta on ilo katsella. Kaikki asiat ovat pikkutarkasti kohdallaan joka ruudussa, ja Jokerin virnistys kasvoja peittävän siteen alta kertoo hahmon mielipuolisuudesta. Myös vierailevat kuvittajat (Glapion ja Jock) saavuttavat muutamilla sivuilla tarinan mustuuden.

Hyvä ja mieleenpainuva tarina moraalin etsimisestä. Kaunis kuvitus. Suosittelen niillekin, jotka eivät ihan perus Batman tarinoista piittaa. Plussaa vielä albumin hienosta irtokannesta.

Scott Snyder & Greg Capullo
Egmont kustannus, DC comics
Suomennos: Petri Silas

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää