Yli puolet kaipaa lisää energiaa talvisin

Uuvuttaako syksyn ja talven pimeys? Kaipaatko lisää energiaa? Et ole yksin.

Auringonvalon puute talviaikaan vaikuttaa ihmisten energiatasoihin. Philipsin kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista 80,6 % tuntee olonsa uupuneeksi talvisin ja yli puolet (56,7 %) haluaisi olla energisempi.  Pimeään aikaan tingitään energianpuutteen vuoksi erityisesti liikuntaharrastuksista.

Se, että auringonvalo on tärkeää hyvinvoinnillemme, ei ole uutinen. Pitkät päivät sisätiloissa vuoden pimeimpään aikaan vähentävät päivänvalon määrää arjessa entisestään. Tämä saa osan suomalaisista tinkimään virkistävistä menoista ja harrastuksista – juuri siitä tekemisestä, mikä voisi auttaa jaksamaan pimeän ajan yli.

Yli puolet kyselyn vastaajista (56,8 %) kertoo kieltäytyneensä talvikaudella jostain menosta tai tapaamisesta energianpuutteen takia. Suomalaisten säntillisyydestä kertonee se, että 43,2 % ei koskaan ole kieltäytynyt menosta väsymyksen takia. Eniten väsymyksen takia tingitään liikunnan harrastamisesta (48,1 %) ja sukulaisten tai ystävien tapaamisesta (33,2 %). Energianpuutteen vuoksi väliin jätetään myös teatteri, elokuvat ja muut kulttuuriharrastukset (20,4 %), kursseille osallistuminen (19,7 %) ja lasilliselle meno töiden jälkeen (17,1 %).

Väsymys aiheuttaa myös ristiriitatilanteita perheenjäsenten, ystävien ja tuttujen kanssa. Yli puolet (55,3 %) suomalaisista toteaa näin tapahtuvan enemmän talvella kuin kesällä. Töissä olonsa väsyneemmäksi tuntee 29,3 % vastaajista.

 

KUN SUOMALAISILTA kysytään, pahinta talvessa on kylmyyden (25,2 %) ja loskan (26,6 %) sijaan nimenomaan pimeys (34,1 %). Yhä useampi yrittää nujertaa pimeyttä ja uupumusta kirkasvalohoidolla.

– Elämäntahtimme on yhä vaativampaa ja energiatasoa halutaan pitää yllä myös talvella. Uusi EnergyUp-kirkasvalolaite virkistää ja kohottaa energiatasoa niin, että jaksamme tehdä mukavia asioita talvellakin työpäivän jälkeen, sanoo Madelene Öhlin, Philipsin kauneus- ja terveystutteiden markkinointipäällikkö.

– Suomalaisten into hankkia valoterapiatuotteita kasvaa selvästi aina syksyisin pimeyden lisääntyessä lokakuusta joulukuuhun ja esimerkiksi joulukuussa 2013 Suomessa myytiin yli 11 000 valoterapialaitetta, kertoo Öhlin.

Kirkasvalolaitteiden valikoima on kasvanut viime vuosina ja monet laitteet, esimerkiksi kotimaisen Innoluxin, ovat jopa sisustuksellisia elementtejä

Myös vuorotyötä tekevät ovat löytäneet kirkasvalohoidosta keinon tasapainottaa vuorokausirytmiä. Lisäksi kirkasvalohoito helpottaa matkustamisen aiheuttamasta aikaerosta palautumista.

 

KIRKASVALON TEHO perustuu melatoniiniin. Se on aivojen käpylisäkkeen tuottama hormoni, joka säätelee ihmisen uni-valverytmiä. Hormonia erittyy normaalisti yöllä. Melatoniini on ikään kuin ihmisen omaa unilääkettä: kun melatoniinia erittyy, väsyttää.

Kirkasvaloa  tarvitaan syksyn ja talven aamuihin lopettamaan melatoniinin tuotanto ja tahdistamaan ihmisen sisäistä kelloa. Kun melatoniinin tuotanto lopetetaan kirkasvalohoidolla aamulla, sen eritys alkaa taas illalla oikeaan aikaan. Kirkasvalohoidon paras vaikutus saadaankin siis aamulla heti heräämisen jälkeen.

Kyselytutkimuksen toteutti Philipsin tilauksesta Snabba Svar viikolla 36 vuonna 2014. Kyselyyn vastasi 1009 suomalaista ikäryhmästä 18–65.  Paneeli oli edustava suomalaisten asuinpaikan ja sukupuolen jakauman suhteen.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää