Jani Matti Juhani ja Mustat käärmeet: Maailma ilman diktaattoreita

Leppoisaa poljentoa ja loistavia sanoituksia.

Jo pelkästään levyn nimi viittaa virheellisesti kokonaiseen bändiin, ellei Mustat käärmeet ole sitten herran itsensä luoma toinen alter ego itselleen. Nimittäin kundi, joka ehkä kuitenkin tunnetaan paremmin nimellä Jann Wilde, soittaa tämän EP:n kaikki soittimet tinapilliä lukuunottamatta.

Kymmenisen vuotta suomen musiikkitaivasta koristanut herra tunnetaan useista bändeistä. Tunnetuimmat kokoonpanot Jann Wilde & the Neon Comets, Jann Wilde & Rose Avenue ja The Saturnettes. Euroviisuihinkin on ehditty pyrkiä ja monta albumia ja EP:tä on syntynyt.

TÄLLÄ KERTAA mennään suomenkielisellä musiikilla. Harmillisesti lätyskällä on vain neljä biisiä. Enemmänkin tätä olisi halunnut kuunnella, vai olisiko sittenkin kokonainen albumi ollut liikaa?
Nyt mennään kuitenkin rock, rock’n roll ja jopa kantrihtavalla meiningillä.

Soitto on taidokasta, Jani taitaa kaikki soittimet hienosti. Ja voin vain kuvitella mikä duuni tätä EP:tä nauhoittaessa on ollut. Soitin ja ääniraita kerrallaan. Onnekseni sain Facebook-päivityksistä seurata levyn synnytystuskia. Tie ei ole ollut helppo, mutta käsittääkseni herralla on ollut mukavaa tätä luodessa.

Janin laulusta kuuluu harjaantuneisuus, tosin lauluääni ei välttämättä ole niitä mieleenpainuvimpia. Suomi sopii hyvin suuhun ja mielestäni nokkelat sanoitukset heräävätkin paremmin henkiin juuri näin suomenkielisinä. Esimerkkeinä loistava toteamus biisistä Rokki on tullut tiensä päähän:
”Vittu et mä vihaan Popedaa
ja muita vanhoja bändejä
Jotka ei vaan osaa lopettaa”

Tai loistava:
”Jos et ole kunnolla ja leiki kiltisti
Jos et syö puuroas edes leikisti
Niin saatana saapuu päiväkotiin
Ja pistää kaiken paskaksi”
Levyn kakkosbiisistä Saatana saapuu päiväkotiin.

Kitara soi särösti, rokisti ja akustisesti. Mielyttävän lisämausteen tuovat perkussionit, pajupilli ja kaikenmaailman muut soittimet. Hyväntuulinen levy, jonka sanoituksissa on imua ja hiukan sanomaakin. Levystä ei ole kovin suurta painosta tehty, joten halukkaiden kannattaa toimia vauhdikkaasti. Plattan voi myös ladata iTuneksesta.

Jani Matti Juhani & Mustat Käärmeet – Maailma ilman diktaattoreita

Velvet Beat Records, www.janimattijuhani.com

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää