Batman Synkkä voitto

Ehkä upeimmin kuvitettu Batman koskaan!

Parivaljakko Loeb/Sale näyttää jälleen kerran kyntensä, ketkä tekevät ehkä huikeinta sarjakuvataidetta. Jeph Loeb tunnetaan monista tv- ja sarjakuvaproduktioista. Tv:n puolelta hänen tunnetuimpia käsikirjoituksiaan ovat mm. Smallville ja Lost.

Yhdessä nämä jo hieman iäkkäämmät hemmot ovat luoneet uskomattomia seikkailuja sarjakuvamaailman suurimmille nimille, sekä DC:lle, että Marvelille. Muutamia nimetäkseni: Hulk, Daredevil, Superman ja Catwoman.

Tämänkertainen Batman seikkailu sijoittuu Gothamin yöeläjän alkukauteen. Mafia hallitsee kaupunkia, sarjamurhaaja vaanii poliiseja, eikä poliiseihinkaan voi edes luottaa. Batman joutuu nöyrtymään, ja pyytämään apua moneltakin yllättävältä taholta ratkoessaan rikosvyyhtiä. Pahimmistakin vihamiehistä löytyy jopa auttava käsi.

Tarina on samalla kertomus siitä, kuinka Batman ensi kerran kohtaa nuoren orpopojan, josta sitten tulee hänen uskollinen apurinsa Robin. Tarinassa itse Batmania näytetään yllättävän vähän. Keskiössä on nimenomaan mafian ja poliisin kissahiirileikki. Ei sovi kuitenkaan unohtaa Kissanaista, Arvuuttajaa ja muita Batmanin perivihollisia.

Juoni ei välttämättä yllä lepakkosankarin parhaisiin, mutta kuvitus on ihan uskomattoman huikeaa.

Tim Sale tietää miten ruutunsa asettelee ja hahmot ovat vanhanaikaisia karikatyyrejä. Mutta ei sovi unohtaa Gregory Wrightin silmiä hivelevää värien käyttöä. Vahvat kontrastit. Punaista ja mustaa. Vihreää ja valkoista. Värien koko kirjo. Kertakaikkisen kaunista. Jokainen ruutu on harkittu taideteos.

Väittäisin tätä opusta viime vuoden komeimmaksi teokseksi. Suosittelen hommaamaan hyllyyn.

Tarina: Jeph Loeb
Kuvitus: Tim Sale
Värit: Gregory Wright
Toimittaja: Janne Suominen
Suomentaja: Petri Silas
Egmont kustannus

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää