Teräsmies – Ensimmäinen osa: Huomispäivän hinta

new_52_superman_cover_finPerushyvää supersankarointia uusilla mausteilla

Pitkän tien kulkija, piirtäjänä ja tussaajana aloittanut Pérez aloitti kirjoittamaan DC:n Superman sarjan uudistusten myötä alusta vuonna 2011.

Rinnalleen hän sai loistavan espanjalaisen kuvittajan (Merino) ja harvinaisemman naiskuvittajan, taitavan australialaisen Nicola Scottin.

Nyt meilläkin on ilo vihdoin nähdä näitä urhean Krypton planeetan sankarin seikkailuja hienosti suomennettuna, yksissä kansissa, jälleen kerran loistavan uuden RW kustannuksen julkaisemana.

Sarjakuvakirja sisältää kyseisen Superman (vol 3) sarjan kuusi ensimmäistä numeroa.

Edelleen saamme seurata Teräsmiehen edesottamuksia Metropoliksen pelastamiseksi kaikenmaailman vihollisten kynsistä.

Samalla kuitenkin Teräsmiehen alter egon Clark Kentin tasapainoilua toimittajantyön ja rakkauselämän välimaastossa.

Suurimmat uudistukset Pérez on kuitenkin käsikirjoittanut juurikin teriksen työpaikkaa Daily Planet lehteä koskien. Nykyään nimi on Planet Global Network, ja vanhanaikainen painettu sana on siirtynyt TV:n ja muun median puolelle. Myös lällyä suhdetta Lois Laneen on tiukennettu. Myös Teräsmiehen puku on saanut hieman uudemman ilmeen.

Mielestäni tämä kuuden numeron paketti on hyvinkin kompakti ja toisaalta sellaista hyvää juonellisesti perinteistä seikkailumeininkiä, mitä esimerkiksi 80- ja 90-lukujen Teräsmiehet tarjosivat, mutta silti nykypäivä ja, jopa tietynlainen synkkyys on läsnä. Nyt ei mennä sillä perusperiaatteella, että Teris pelastaa kaikki, vaan Metropoliksen ihmisiä oikeasti myös kuolee.

Ensimmäisessä tarinassa sankarimme saa vastaan tulihirviön, toisessa näymättömän ökkömönkiäisen ja kolmannessa kylmän jääleidin. Loput kolme numeroa nivookin sitten tarinan kokonaisuudeksi ja loppuratkaisussa vilahtaa myös Terästyttö.

Sen verran Teräsmies kuitenkin sekoilee, että jopa poliisipäällikkö Corporon, Teräsmiehen pitkäaikainen puolestapuhuja joutuu antamaan lausunnon: ”Ja nyt hän on julistanut itsensä ylimmäksi järjestyksen ja oikeuden puolustajaksi. Hän on tuomari, valamiehistö ja teloittaja.”

Mielenkiintoinen lukukokemus siis kaiken kaikkiaan.

Sekä Merinon, että Scottin kuvitus on kaunista ja rikasta. Ei kuitenkaan verrattavissa esimerkiksi Jim Leehen tai John Byrneen. Lisäksi kummankin kuvitus on hyvinkin erilaista. Merino piirtää selkeää kirkasta viivaa, kun taas Scott luottaa pehmeämpään tummasävyisempään kuvaan.

Hyvä kokonaisuus. Ilollahan tämän ahmi.

Kirjoittaja: George Pérez
Kuvitus: Jesus Merino, Nicola Scott
Suomennos: Antti Koivumäki
Kustantaja: www.rwkustannus.fi

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää