45 Years

Laadukasta brittidraamaa sopivan hitaalla tempolla

Aina välillä, näinä tehosteiden ja nopeiden leikkausten valtakaudella, on hienoa pysähtyä katsomaan hitaampaa, jopa viipyilevää kerronnallista elokuvaa. Tämäkin elokuva viettelee katsojansa jo ensimmäisestä kohtauksesta lähtien ja suorastaan pakottaa katsomaan elokuvan loppuun asti. Elokuvassa seurataan viikonpäivät vanhaa avioparia, jotka ovat päättäneet juhlistaa neljäkymmentä viisi vuotta kestänyttä avioliittoansa järjestämällä ystävilleen ja sukulaisilleen juhlat pitkän suhteensa kunniaksi.

45 YEARSIN alussa saapuu kuitenkin kirje, joka tuo menneisyyden haamun tähänkin pitkään suhteeseen kummittelemaan. Vyyhtiä aletaan purkaa pikkuhiljaa. Välillä keskustellen, välillä äänettömästi. Samalla kuitenkin juhlat lähestyvät, ja kysymys kuuluukin, pitääkkö kulissit yllä, vai unohtaa menneisyyden asiat, ja jatkaa elämää totutussa kaavassa.

Symboliikkaa elokuvasta löytyy niin englantilaisesta nummimaisemasta kuin ääniraidan narisevalla ja tuulen humistelemalla talolla. Kyse on jokatapauksessa rakkaudesta, sen kestosta ja siitä, voiko monta kymmentä vuotta sitten tapahtuneille asioille olla mustasukkainen? Huomaamme, että näinkin pitkässä parisuhteessa on säilytetty luurankoja kaapissa ja asioista ei aina ole kuitenkaan loppujen lopuksi puhuttu suoraan. Tämä rakkautta ja draamaa hienosti ja kauniisti yhdistävä elokuva ei onneksi kuitenkaan sorry amerikkalaiseen hunajakuorrutteeseen.

SIITÄ PITÄÄ huolen taitava ohjaaja ja upeat vanhat brittinäyttelijät Charlotte Rampling ja Tom Courtenau. Kumpikin pitkän uran tehneitä, mutta eivät liikaa naamaansa kuluttaneet missään isoissa leffoissa. Varsinkin Ramplingin näyttelijäsuoritus on kerrassaan huikea. Pelkästään pienellä katseella ja silmäkulman kohotuksella hän saa katsojalta pointsit kotiin.

Tasaista laatua oleva leffa kestää puolitoistatuntisensa loistavasti loppuun asti hyvänä ja kiinnostavana tarinana. Ja katsojaa kiinnostaa, miten tässä lopulta käy. Onko rakkaudella voimaa tarpeeksi?

Ohjaaja käsikirjoittaja osaa myös lopettaa elokuvansa juuri sopivaan kohtaan. Aikuisille katsojille suunnattu kaunis ja hitaasti etenevä laadukas brittipaketti.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää