Äkkilähtö


Suomalainen komediallinen roadmovie toimii yllättävän hyvin


 

Tiina Lymi tupsahti tietoisuuteemme vuonna 1993 elokuvasta Akvaariorakkaus. Monien tv- ja teatteriroolien jälkeen hän debytoi nyt pitkällä elokuvalla ja täytyy myöntää, että leffa on tehty sekä sydämellä että ammattitaidolla.

Tarinasta löytyy kaksi epäsuhtaa paria. On pilvilinnosta arkeen heräävä kiinteistövälittäjä Katri (Lotta Kaihua) ja laiminlyöty Anna-tyttönen (Eedit Patrakka), joista kommellusten kautta tulee kainuuta kohti kruisaava roadmoviepari. Pikkurikollinen Tero (Ville Tiihonen) ja pettäjä poikaystävä Mikko (Antti Holma), jotka myös joutuvat lyöttäytymään yhteen ja lähtemään tyttöjen perään.

Matka ei suju kummaltakaan parilta kommelluksitta ja oman juttunsa kaikkiin sotkuihin tuovat myös Kainuun mummo (Marja Packalén) ja kirpputoria pyörittävä aito kainuulainen hyväsydäminen Johannes (Jussi Vatanen) Perässä kulkee myös nippu virolaisia, kainuulaisia maalaisia ja pupu-nukke. Kaikilla on sotkuissa oma osuutensa.

Tiina Lymi on yhdessä Nina Laurion kanssa tehnyt hyvän käsikirjoituksen, joka pistää useasti nauramaan, mutta samalla myös vakavoitumaan ja miettimään ihmissuhteiden koukeroita. Hahmot ovat hyvin ääripää karaktyyrejä, mutta silti hyvin todellisia ja omaksuttavia. Draamakomedia sopii meille suomalaisille kuin nakutettu. Vaikka asioilla on vakava vire, on kiva kuitenkin hieman naurahtaa päälle. Siihen on tässä elokuvassa pyritty ja siihen myös päästään.

Itse kun olen kainuussa syntynyt, on kiva ihastella kainuulaista maisemaa suurelta valkokankaalta. Tosin jylhää luontoa olisi voinut jopa näyttää enemmänkin.

Kaikki näyttelijät tekevät äärimmäisen hyvää työtä. Joukosta kuitenkin nousee esille alle kymmenen vuotias Patrakka, joka tekee hyvin luonnollisen ja uskottavan roolin, nuoresta iästään huolimatta, kaltoinkohdeltuna Annana. Ja Jussi Vatanen on aivan ihastuttava suuri sydämisenä kainuunmurretta raukeasti puhuvana Johanneksena. Vatasen vuoksi voisin tämän leffan jopa toisenkin kerran käydä katsomassa.

Kun paot on pakoiltu ja väärinymmärrykset korjaantuneet ja tilanteet selvinneet, on aika löytää rakkaus. Oli se sitten jonkinlainen äidinrakkaus tai rakkaus maaseutuun ja maaseudun juntteihin. Kaunista.

Kiva elokuva josta poistuu hymyillen.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää