Koeajossa: Kia Sportage 


Ketterä Kia Sportage on omiaan herättämään autokuumeen.


Kia Sportage on eteläkorealaisen automerkin kompakti katumaasturi. Suhtauduin autoon aluksi varauksella, sillä minulla ei ollut Kiasta aiemmin kokemusta ja toisaalta en ole koskaan ollut katumaasturien suurin ystävä. Itse ajan pääasiassa kaupungissa sekä pidempiä matkoja. Aiemmat katumaasturikokemukseni ovatkin varsinkin kaupunkiajon hankaluuksien kyllästämiä.

Ensivaikutelmani Kia Sportagen ulkomuodosta oli selvästi sporttinen katumaasturi – tosin ensinäkelmältä kauhistelin jo mielessäni miten saisin auton pysäköityä taloni parkkihallin ahtaaseen vieraspaikkaan. Komea ja viimeistelty ulkonäkö kuitenkin toi mieleen jopa viitteitä selvästi kalliimpiin automerkkeihin. Kuskin paikalle istahtaessa ihastelin auton sisätilojen viimeistelyä. Ei halvan muovista vaikutelmaa, suorastaan ylellinen ja tilava ohjaamo. Auton takapenkilläkään ei tule varmasti ahdasta ja tarvittaessa takaistuimet kääntyvät oikeasti vaivatta pois tehden lisää tilaa tavaratilaan.

Ensisilmäykseltä kuskia ympäröi runsas määrä erilaisia painikkeita ja tietoruutuja. Ohjauspyörän ja keskikonsolin painikkeet ja niiden toiminnot tulivat tutuksi jo parilla ajokerralla ja toiminnot tuntuivat loogisilta. Kännykän parittamiseksi bluetoothilla auton AV-järjestelmään ei tarvinnut edes vilkaista käyttöopasta – iso plussa!

Koeajossa ollut auto oli malliston 2.0 AWD CRD-i GT-Line A/T-malli. Kaikilla herkuilla varustettu katumaasturia liikutti 185 heppainen dieselkone. Kia Sportagen ajotuntuma on miellyttävä ja samalla urheilullinen. Tuntuma tiehen on myöskin hyvä ja auto tuntuu kulkevan varsinkin moottoritiellä sekä isoilla valtateillä kuin juna. Pikkuteiden tai liittymien kaarteetkaan eivät juuri tunnu. Auto kiihtyy mukavasti ja ohjaamon ollessa hieman korkeammalla kuin perushenkilöautossa Kia Sportage kuin lipuu liikenteen läpi. Maantieajossa ohjaus olisi voinut olla hieman jäykempikin, mutta vastaavasti kaupunkiajossa ohjaus oli varsin ketterä. Auto tuntui positiivisella tavalla kuin kokoluokkaansa pienemmältä ahtaissa parkkihalleissa ja pikkukaduilla. Lisäksi peruutuskamera ja pysäköintitutka helpottivat huomattavasti virtaviivaisen auton pysäköintiä.

EN OLE itse päässyt ajamaan autolla, jossa olisi yhtäaikaisesti näin monia kuljettajaa avustavia toimintoja. Mittariston värillinen monitoiminäyttö kertoo järjestelmän tunnistamista liikennemerkeistä niin nopeusrajoituksen kuin mahdolliset ohituskiellot. Kaistavahti pitää huolen omalla kaistalla pysymisestä ja kuolleen kulman ilmaisimet kertovat takaa lähestyvistä autoista. Kaikki hyödyllisiä toimintoja, mutta joiden kanssa elämiseen täytyy tottua. Ensimmäisellä kerralla säpsähdin kaistavahdin piipahdusta tietyömaan läpi ajaessa. Vastaavasti varsinkin ruuhkaliikenteessä monikaistaisella kuolleen kulman ilmaisin piti kuljettajan ajantasalla ympäröivästä liikenteestä. Toiminnot tosin veivät aluksi ajatukset takaisin autokouluun – auto huomauttaa ja varoittaa ympäröivästä liikenteestä välillä kuin ajo-opettaja konsanaan, mutta tähän tottui nopeasti. Lisäksi pysäköintialueilla niin risteävän liikenteen varoitin kuin taskupysäköintijärjestelmä tekevät varmasti parkkaamisestakin hauskaa. Sain nauttia autosta hyvällä säällä, joten en päässyt kokemaan esimerkisi miten neliveto kulkee Suomen liukkailla teillä tai miten kaukovaloavustin vaihtaa automaattisesti kauko- tai lähivaloille.

KiaSportage2

TÄMÄ AUTO on omiaan herättämään autokuumeen koeajon myötä. Kia ei ole (vielä) kerännyt Suomessa mainetta puolesta taikka vastaan ja uskon, että tämä malli lunastaa itselleen sekä merkille joukon vannoutuneita faneja. Voisin nähdä jopa itseni ajamassa panorama-lasikatto avoinna Planet Blue tai Dark Gun Metallin -värisellä katumaasturilla kesäkaduilla illan hämärtyessä JBL:n audiojärjestelmän soittaessa täydellistä ajomusiikkia. Kia Sportage hinnat alkaen 26 990 euroa. Koeajossa ollut auro oli erikoisvarusteltu ja mallin hinta on noin 52 000 euroa. Jälleenmyynti J. Rinta-Jouppi.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää