Rantarouvat


Ei niin ihanat naiset rannalla


Hävyttömän ihana komedia naiseudesta, naisista, erilaisista naisista ja naisten mielipiteistä. Olen tykännyt Anna-Leena Härkösen teksteistä ihan siitä saakka kun alle murkkuikäisenä luin Häräntappoaseen.  Vuosien varrella tuon oivaltavan naisen tekstit ovat pysyneet ja parantuneet. Aina loistavaa dialogia, naiseutta, miehisyyttä, arvioimista ja hullun mustaa huumoria. Tämäkään näytelmäteksti ei ole poikkeus. Huikea pari tuntinen teatterissa. Tunneryöppyjen ja itsetutkiskelun vuoristorata. Sukupuoleen katsomatta. Karjalaista tico ticoa.

Kaksi toisilleen tuntematonta naista kohtaa rannalla ennen auringonpimennystä. Lyhyessä ajassa ehditään riidellä, sopia, ryypätä ja ennenkaikkea käydä läpi toistensa elämät. Tottakai nasevan naisellisia vinkkejä toisilleen jaellen.  Kyytiä saavat oikeutetusti naiset ja miehet, ihan yhtä lailla. Ihan mahdottoman huikeat Sinikka Sokka ja Jaana Saarinen ovat loistava taistelupari, kuin Dempsey ja Makepeace tai enemmänkin kuin Gagney ja Lacey. Täydellisesti rooleihinsa sopivat. Ilmeisesti Härkönen onkin tämän tekstin heitä ajatellen kirjoittanut.

Iso kiitos ja kumarrus kummallekin kaunottarelle! Kunnioitan teitä kumpaakin suuresti. Tekstin tempo on hyvä. Sopivasti huumoria pudotellaan, mutta kyllä siellä se tärkeäkin aihe koko ajan kytee pinnan alla.  Sopivasti kuitenkin himmaillaan ja tasaannutetaan tunnetiloja. Ja sitten taas annetaan palaa täysillä. Kumpikin näyttelijätär pääsee revittelemään sopivasti.

Näytelmän lopetus pudottaa katsojan leuan totaalisesti. Näin sitä pitää! Nauruntyrskähdysten keskellä katsoja joutuu miettimään itseään. Tekemään sisäisen retriittinsä. Ja teatterista poistuu päätään puistellen.

Aplodien jälkeen, vieressäni istunut, itseäni hyvinkin paljon iäkkäämpi naiskatsoja kysyi minulta: Pakko kysyä, mitä noin miehenä näytelmästä pidit?
Vastasin hämmentyneenä: Rakastan Härkösen tekstejä ja tällä kertaa sivallettiin oikein kunnolla meitä molempia. Minua miehenä ja sinua naisena. Se on meille kummallekin oikein.
Hän nyökytteli tyytyväisenä, ehkä hieman hämillään vastaukseeni.

Kyseessä on vierailuesitys, joka kiertää seuraavasti:

 • keskiviikko 28.9. klo 19 – Lappeenrannan Kaupunginteatteri, Lappeenranta – osta liput
 • lauantai 1.10. klo 19 – Tampereen Teatteri, Tampere – osta liput
 • keskiviikko 5.10. klo 19 – Aleksanterin Teatteri, Helsinki – osta liput
 • tiistai 11.10. klo 19 – Lahden Kaupunginteatteri, Lahti – osta liput
 • keskiviikko 12.10. klo 19 -Lahden Kaupunginteatteri, Lahti – osta liput
 • torstai 13.10. klo 19 – Aleksanterin Teatteri, Helsinki – osta liput
 • perjantai 14.10. klo 19 – Taidetehdas, Porvoo – osta liput
 • lauantai 15.10. klo 14 – Aleksanterin Teatteri, Helsinki – osta liput
 • torstai 20.10. klo 19 – Aleksanterin Teatteri, Helsinki – osta liput
 • perjantai 28.10. klo 19 – Painotalo, Äänekoski – osta liput
 • lauantai 29.10. klo 15 – Brahe-sali, Lieksa – osta liput
 • sunnuntai 30.10. klo 15 – Kaukametsä-sali, Kajaani – osta liput
 • keskiviikko 23.11. klo 19 – Rakastajat-teatteri, Pori – osta liput
 • perjantai 25.11. klo 19 – Tampereen Teatteri, Tampere – osta liput
 • lauantai 26.11. klo 19 – Tampereen Teatteri, Tampere – osta liput
 • keskiviikko 30.11. klo 19 – Tampereen Teatteri, Tampere – osta liput
 • torstai 1.12. klo 19 – Tampereen Teatteri, Tampere – osta liput
 • lauantai 3.12. klo 19 – Teatteri Provinssi, Salo – osta liput
 • keskiviikko 7.12. klo 19 – Sellosali, Espoo – osta liput
 • torstai 8.12. klo 19 – Risto Ryti-sali, Huittinen – osta liput

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää