Sandman-Deluxe: Kirja viisi Persoonapeli


Unien valtiaan uusi tarunhohtoinen satu


Aika ei näy näissä unettomissa tarinoissa millään lailla, vaikka ne on alunperin julkaistu jo vuosina 1991-1992 The Sandman lehden numeroissa 32-37. Siis kuusi loistokasta numeroa yksissä kansissa ja lisäksi upeaa Sandmanin inspiroimaa taidetta sivukaupalla, sekä Sandmanin entisen apulaistoimittajan Alisa Kwitneyn hieno ja ylistävä esipuhe.

NIINKUIN MONESTI herra ”nukkumatin” tarinoissa, tässäkin häntä itseään nähdään hyvinkin vähän. Hän on vain tarinaa. Liittyvä sivuhahmo.

Ja juuri se tekeekin näistä jopa sadun oloisista sarjakuvakokonaisuuksista niin hienoja.

Tällä kertaa saamme kuulla tarinan Barbie-tytöstä ja häntä ympäröivistä ihmisistä. On lesbopari, transsukupuolinen henkilö ja hiljainen taidehistorian opiskelija neito.

Kaikilla oma salaisuutensa.

Painajaiset kuitenkin ottavat vallan tästä epämääräisestä poppoosta, joten Barbien ollessa unessa omassa oudossa ”Liisa ihmemaassa” unimaailmassaan, näiden muiden on lähdettävä häntä pelastamaan kaiken pahan alulta, jonka nimi on Kukkuu.

Kuulostaa oudolta. No niinhän se Gaimanin tapaan onkin.

Mutta kaunista, raakaa ja ahdistavaa outoa.

Lopulta päädytään kohtaamaan paha Kukkuu, joka onkaan kukas muu, kuin Barbien oma mieli. Lapsenasteelle jäänyt sellainen, joka haluaa pois omasta aikaloopistaan.

Matkalla kohtaamme puhuvia rottia ja apinoita. Mukana myös pelottavia varjoissa eläviä metsän Teinareita, sekä Kukkuun sotilaita, jotka ovat kuin suoraan Astrid Lindgrenin Mio poikani Mio -kirjasta.

GAIMAN ON vedossa tarinan kuljettajana. Niin on myös taiteesta vastaava tiimi. Ja Silas suomentaa vaativaa tekstiä jälleen kerran laadukkaasti.

Upea aikuisten satu kaikkine verisine yksityiskohtineen.

Synkkyyttä ja maagisuutta syysiltoihin.

Tarina: Neil Gaiman
Taide: Shawn McManus, Colleen Doran, Bryan Talbot, Stan Woch, George Pratt, Dick Giordano
Käännös: Petri Silas
RW kustannus

 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää