OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20 hyvää syytä rakastua Amsterdamiin

 


Amsterdam on paljon muutakin kuin tulppaaneja ja vanhoja maalauksia. Nyt sukelletaan pintaa syvemmälle 1281 sillan kanavakaupunkiin!


1. Kahvilat

Hollannissa kahvi on yhtä tärkeää kuin Suomessa ja hyvää kahvia saa lähes mistä tahansa trendikahviloista olutpaikkoihin. Onneksi suuret kahvilaketjut loistavat pitkälti poissaolollaan. Kokeile vaikka De Drie Graefjesia pikkukadulla Nieuwe Kerkin takana.

Jos pidät maitokahvista, tilaa koffie verkeerd eli väärä kahvi. Siinä on kahvin lisäksi paljon kuumaa maitoa.

Kahvin kanssa kannattaa kokeilla kansallisherkkuja omenapiirakkaa tai stroopwafelia, jossa kahden ohuenohuen vohvelin välissä on siirappia. Ja jos kahvikupillisen seuraksi ei tullut pientä keksiä, mene seuraavalla kerralla toiseen kahvilaan.

www.dedriegraefjes.nl

2. Kanavat

Kanavat ovat Amsterdamin sydän ja sielu. Kävele pitkin yli 400-vuotiaan kanavakehän katuja ja seuraa amsterdamilaisten elämää verhottomissa 1600–1800-luvun taloissa. Muista katsoa jalkoihisi, sillä kadut ovat epätasaisia.

Kliseiseltä kuulostava kanavaristeily antaa uuden näkökulman kaupunkiin. Kanaville pääsee monen firman kyydissä, Rederij P Kooij on perinteisimpiä. Kauniimmillaan kanavat ovat iltahämärässä, kun monet 1281 sillasta on valaistu.

www.rederijkooij.nl

Kanavien varsilla kannattaa katsella myös ylöspäin.
Kanavien varsilla kannattaa katsella myös ylöspäin.

3. Arkkitehtuuri

Kapeat kanavanvarsitalot saavat kulkemaan pää vinossa ja ihailemaan talojen moninaisuutta. Kahta samanlaista julkisivua ei löydy.

Jos piparkakkumainen söpöys kyllästyttää, uudempaa arkkitehtuuria kannattaa etsiä keskustan ulkopuolelta, varsinkin niin sanotuilta uusilta saarilta.

4. Saaret

Amsterdam ei ole vain vuosisatoja vanhoja tiilitaloja ja kapeita katuja. Hyppää ilmaiseen lauttaan rautatieaseman takaa ja pääset uusille saarille, erilaiseen, moderniin Amsterdamiin.

5. Vondelpark

45 hehtaarin puistokeidas keskustan kupeessa antaa mahdollisuuden nauttia luonnosta, lenkkeillä, ihailla patsaita, kuunnella ilmaiskonsertteja tai vain kuljeskella. Osta eväät ja pysähdy piknikille tai poikkea Blauwe Theehuis -ravintolassa.

Aivan erilaisen elämyksen saa talvella, kun kuura muuttaa maiseman romantikon päiväuneksi.

6. Artis

1830-luvulta peräisin olevan  eläintarhan päänähtävyyksiä ovat yli 900 eläintä, mutta alueella on myös planetaario, akvaario, eläintieteellinen museo ravintoloita ja tekemistä lapsille. Eläinten lisäksi kannattaa ihailla puistomaisen alueen alkuperäisiä rakennuksia.

Alueelta löytyy lisäksi mikroskooppisen pientä elämää esittelevä Micropia.

www.artis.nl

7. Vapaamielisyys

Tiiviisti rakennetussa kansainvälisessä kauppakaupungissa on vuosisatojen ajan opittu suvaitsevaisuuteen. Tänään se näkyy selkeimmin lukuisina laillisina kannabiskahviloina eli coffee shopeina (joiden määrää nykyhallinto suitsii ankarin ottein) ja seksikaupan laillisuutena.

Punaisten lyhtyjen alue on aivan Oude Kerkin, vanhan kirkon, tuntumassa. Päiväkävelyllä alueella on leppoisa tunnelma, vaikka ammattilaiset päivystävätkin ikkunoissaan. Illalla meno on jotain aivan muuta, siitä pitävät huolen juopuneet turistit.

Varoitus: Kovat huumeet ovat laittomia Hollannissakin. Jos haluat kannabista, osta sitä vain ja ainoastaan coffee shopeista. Ja ole varovainen, tavara saattaa olla vahvempaa kuin kuvittelit.

8. Talvi

Turistit miehittävät kaupungin keväästä syksyyn, mutta talvella Amsterdam näyttää uudet kasvot. Sää voi olla sateinen ja kolea, mutta kahvilat kutsuvat lämmittelemään, ihmiset ovat hyväntuulisia ja jonot suosituimpiinkin nähtävyyksiin inhimillisiä.

Varsinkin joulun alla kaupunki täytyy oliebollen-munkeista, katukojuista, jouluvaloista ja kaupat pursuavat koristeita ja lahjaideoita.

Pannari maistuu kaikille.
Pannari maistuu kaikille.

9. Pannukakut

Hollantilainen kotiruoka ei ehkä ansaitse kulinaristipalkintoja, mutta pannukakuista pitävät kaikki. Pannukakkuravintolat tarjoavat kymmeniä vaihtoehtoja niin suolaisen kuin makeankin nälkään.

Pannaripaikoissa toimii sama sääntö kuin muissakin kaupungin ravintoloissa: mitä enemmän turisteja, sitä varmemmin ruoka ei aiheuta riemunkiljahduksia.

Makean pannarin jälkeen saattaa maistua toinen paikallinen herkku, ranskalaiset majoneesilla eli friet met. Yhdet parhaista löytyvät pikkuruiselta Voetboogstraatilta Vlaams Friteshuis Vleminckxiltä.

 

10. 9 straatjes

Parhaita ostoksia ei tehdä ketjuliikkeiden täyttämillä keskustan ostoskaduilla vaan pikkukaupoissa. Tunnetuin ja kivoin alue  on 9 Straatjes eli ”yhdeksän pikkukatua”. Täältä löytää lähes kaikkea Zipperin vintagevaatteista, Scotch & Sodan amsterdamilaiseen muotiin ja Pompadourin suklaasta Mensocksin sukkien ihmemaailmaan.

Jos rahasta ei ole pulaa, kansainväliset luksusmerkit löytyvät PC Hoofstraatilta.

Käväise myös kovasti itseään etsivässä Magna Plaza -ostoskeskuksessa kuninkaanlinnan takana. Pompöösissä entisessä pääpostitoimistossa yksi kiinnostavimmista putiikeista on Men at Work -vaatekauppa.

de9straatjes.nl, pchooftstraat.nlmagnaplaza.nl

11. Design

Hollantilaiset pitävät muotoilusta, sen näkee niin tavarataloissa kun kurkkimalla sisään kanavanvarsitaloihin. Jos Harcoloorin valaisimet ovat liian kalliita, käy Droog Designissa. Sieltä voi löytää vaikkapa pöytäliinan, johon on painettu päivällisjuhlien jäljet valmiiksi. Myös nimi on hyvin amsterdamilainen: droog kun tarkoittaa kuivaa.

www.droog.com

Pyörät kuuluvat katukuvaan.
Pyörät kuuluvat katukuvaan.

12. Polkupyörät

Amsterdamissa on pyöriä enemmän kuin ihmisiä. Sen huomaa liikenteessä (tai esimerkiksi rautatieaseman kupeessa olevasta pyörien pysäköintitalosta). Lähes kaikki ajavat halvoilla omafietseillä eli mummopyörillä. Pyörä onkin kätevä tasaisessa kaupungissa, jossa autoilu on vähäistä. Jos et halua huutaa olevasi turisti, vuokraa menopeli jostain muualta kun MacBikesta.

Liikenteessä pyöräilijät ovat kuninkaita. Heidän yläpuolellaan ovat vain raitiovaunut.

13. Muoti

Amsterdam on oiva shoppailukaupunki ja hollantilaista muotiakin löytyy paljon. G-Starin tuntevat kaikki ja Amsterdamissa brändin tarjonta on suurimmillaan, mutta paljon kiinnostavampi nimi denim-tyyppisen muodin ystäville on Denham, joka yhdistää onnistuneesti klassisen räätälinotteen denimiin. Omia suosikkeja ovat täydellisesti leikatut yläosat ja farkkumalliston simppelimpi pää.

Kenkien ystäville kaupunki tarjoaa paljon: tossukauppoja, upean Red Wing Storen ja laadukkaita ketjuliikkeitä. Ehdottomasti tutustumisen arvoisia ovat perinteikkään Floris van Bommelin modernilla otteella tekemät kengät.

www.denhamthejeanmaker.comflorisvanbommel.com

14. Febo

Kun pikkunälkä iskee, kaiva taskusta pari kolikkoa ja suuntaa pikaruoka-automaatille. Febon hampurilaiset ja kroketit uit de muur eli seinästä eivät ehkä ole kulinaarinen huippuelämys, mutta hauska ja testaamisen arvoinen ilmiö. Täydellistä baarihyppelyn välissä.

15. Juusto

Gouda on tunnetuin hollantilaisista juustoista, mutta muitakin kannattaa kokeilla. Juustoja on eri-ikäisiä ja  eri tavalla maustettuja. Hyvät juustokaupat tarjoavat mielellään maistiaisia, joten oman suosikin etsiminen on helppoa.

16. Kukat

Hollanti on Euroopan kukkakeskus. Singel-kanavan kelluva kukkatori on turistirysä, mutta värikkyydessään kaunis. Ja kukkien, niin tuoreiden kuin sipulienkin, hinnat ovat jotain aivan muuta kuin Suomessa. Kymmenen tulppaanin kimppu näyttää tämän jälkeen kovin vaatimattomalta.

17. Albert Heijn

Jos haluat nähdä, mikä on vaikuttanut eniten vähittäiskauppojen kehitykseen Euroopassa, käy Albert Heijnilla. Ketju on uranuurtaja esimerkiksi omissa tuotemerkeissä ja valmisaterioissa. Ruokakauppa on muutenkin hyvä kurkistus tavalliseen kaupunkilaiselämään. Osta tuliaisiksi vaikkapa stroopwafeleita.

Yksi parhaimmista Albert Heijneistä löytyy Nieuwezijds Voorburgwalilta kuninkaanlinnan lähistöltä. Osta kaupasta piknik-aineet juomineen ja suuntaa vaikka Vondelparkiin.

18. Hema

Hollantilainen instituutio myy halvalla kaikkea mahdollista kotona tarvittavaa pikkutavaraa ja elintarvikkeita. Tuotteet ovat edullisia ja jopa varsin laadukkaita. Kappaleittain myytävä rookwurst-makkara on klassikko.

19. Rijksmuseum

Kansallismuseo on massiivinen kokemus sekä kooltaan että kävijämärältään. Tunnetuin teos, Rembrandtin Yövartio palasi muutama vuosi sitten valmistuneessa rempassa entiselle paikalleen, muuten kaikki on laitettu uusiksi.

Seuraavana päivänä voi poiketa viereisessä Van Gogh -museossa. Museumpleinin alueella on niin paljon nähtävää, että kulttuurinystävä voisi viettää näissä kortteleissa vaikkapa kokonaisen viikon.

rijksmuseum.nl

20. Amsterdamin vihreä

Värikin voi olla kaupungin tunnus. Amsterdamin kanavanvarsitalojen ovista valtaosa on maalattu samalla tummanvihreällä värillä.

Amsterdamin lentokentälle Schipholiin pääsee suorilla lennoilla Helsingistä sekä Finnairilla, KLM:llä, Norwegianilla että Transavialla. Lennot alkaen 39 e. Kentältä pääsee Amsterdamin keskusrautatieasemalle junalla noin 20 minuutissa.

 

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää